Нов регламент за обществените поръчки – след година

Изцяло нов Закон за обществените поръчки (ЗОП) ще има най-рано през август 2011 г., стана ясно от изявление на депутата от ГЕРБ Емил Радев пред Mediapol. За създаването му се заговори усилено след 20 юли т.г., когато бе оповестен последният мониторингов доклад на Европейската комисия. В него се посочва, че нередности са установени в 60 на сто от търговете за обществени поръчки, като при големите инфраструктурни проекти нередностите са били в 100 процента от търговете.

Веднага след излизането на доклада премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще има изцяло нов ЗОП в рамките на 3 месеца, а щатът на Агенция по обществени поръчки да се увеличи от 55 на 75 души.

Дори и да беше готов, проектозаконът няма как да мине на съгласуване през институциите, да се разгледа и гласува от парламента в рамките на три месеца, имайки и предвид лятната ваканция на депутатите.

Приетите само преди около 2 месеца поправки в ЗОП http://mediapool.bg/show/?storyid=162860, които промениха процедурата при обжалване на обществените поръчки и засилиха предварителния контрол за търгове, финансирани от еврофондовете, престояха повече от месец в НС, преди окончателното им гласуване. Това стана заради дебати относно срока на поръчките за услуги.

Последните промени отговарят на част от критиките в последния европейски доклад, но по времето на изготвянето му те все още не бяха приети, твърдят от ГЕРБ.

Една от големите въпросителни при обществените поръчки обаче остава възможността да се сключват анекси и да се променят договори, сключени при определени параметри. Последните промени в ЗОП не дават решение на този проблем. Според сега действащите правила промяна на договора е позволена при "непредвидени обстоятелства". Те са определени в закона като "обстоятелствата,възникнали след сключването на договора, независимо от волята на страните, които не са могли да бъдат предвидени и правят невъзможно изпълнението при договорените условия".

"Мислим да направим този механизъм по-гъвкав – да има забрана (за промяна на договори), но и да се допускат регламентирани случаи, при които наистина е необходимо подписването на анекс", коментира наскоро Миглена Павлова, изпълнителен директор на АОП.

"Не съм проследил каква е идеята за изцяло нов закон. Според мен не ни е крив законът, той е приличен, но приложението е под всякаква критика", коментира пред Mediapool Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Въпреки, че според мен не се налага изцяло нов закон, ако се реши да се прави такъв, най-добре е направо да се направи кодекс, който да включва освен обществените поръчки, също концесиите, публично-частно партньосртво и др.", каза Стефанов.

Според депутата Емил Радев недостатъците на сегашната система за възлагане на обществени поръчки са в слабия контрол по отношение на възложителите – какво става след като се сключи договорът, как се изпълнява и т.н. "При предходните управляващи ние виждаме как са изменяни условията по договорите, включително цена, количество и качество на свършената работа и резултатът е доста негативен", коментира Радев пред Mediapool.

Според ЕК нередностите при търговете по ЗОП се дължат на слабостите в структурите и процедурите. Посочва се, че капацитетът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е бил намален значително (15%), вследствие на което тя е направила последващ контрол само в 12 на сто публичните търгове през 2009 г. Проверките, освен това не следват правилна оценка на риска. ЕК препоръчва да се въведе система за предварителен контрол за големите структурни проекти, като отбелязва, че в сегашния си вид агенцията не може да го извършва.

Емил Радев поясни, че забележките на ЕК се базират на статистика от 2009 г. Тогава са проведени около 8000 процедури и в 580 от тях са открити нарушения. "Става въпрос само за проверките на АДФИ, имайте предвид, че процедурите се проверяват и от АОП, има съдебен контрол, контрол от страна на КЗК", каза Радев.

"В момента тече един тримесечен срок, в който се прави мониторинг от страна на АОП за практиките при прилагането на законодателството. Ще бъдат систематизирани всички сигнали за лоши практики, които се получават и от там нататък на база на този мониторинг ще се пишат новите норми", каза Радев.

Агенцията ще е водеща в изготвянето на новия правителствен проект, уточни Радев.

До 6 месеца ще има готови текстове, които ще тръгнат на съгласуване и на обществено обсъждане. "Дълга е процедурата, за съжаление закона е прекалено сложен, изисква доста експертни становища, тежък закон е", каза Радев.

По думите му нашето законодателство е специфично и не бива механично да пренасяме практики, които дават резултати в други държави.

При изработването на новия закон ще се има предвид изоставането с усвояването на еврофондовете, което не позволява усложняване на процедурите и удължаване на сроковете, каза Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес