Нов рекорд на цените на петрола, доларът пак поевтиня

Цените на петрола надхвърлиха в понеделник 93 долара за барел в азиатската електронна търговия заради слабия долар, нарастващото политическо напрежение в Близкия изток и опасенията за доставките преди зимния сезон, предаде АП, цитирана от БТА.

АП цитира анализатор от компанията „Първин енд Гърц” (Purvin & Gertz), според когото високата цена се дължи „до голяма степен на опасенията за доставките непосредствено след геополитическите новини”.

Американският лек суров петрол с доставка през декември в ранния следобед в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса поскъпна с 1.34 долара до 93.20 долара за барел, което бе нов междинен рекорд, преди да отстъпи до 93.05 долара за барел.

Тази стойност е с 1.19 долара по-висока от рекордните 91.86 долара за барел при закриването на търговията в петък. Предишната най-висока стойност на този контракт бе 92.22 долара за барел, отчетена в петък миналата седмица.

Петрол тип Брент в Лондон с доставка през декември в понеделник поскъпна с 1.18 долара до 89.87 долара за барел.

По мнението на анализатор от австралийската „Комънуелт банк” (Commonwealth Bank od Australia) спадът на долара накара инвеститорите да се обърнат към петролните фючърси като защита срещу загубите от отслабващата валута и направи деноминираните в долари петролни фючърси по-евтини за хората, търгуващи в други валути.

АП отбелязва, че напрежението в Близкия изток също безпокои търговците за възможни спирания на петролния износ.

По същото Франс прес отбеляза, че еврото е достигнало нов рекорд от 1.4435 долара, след като по-рано през деня стойността му е прехвърлила за първи път в историята си прага от 1.44 долара на фона на прогнозите за ново намаляване на лихвите в САЩ.

В 7.50 по Гринуич европейската валута отново се понижи и се разменяше за 1.4425 долара в сравнение с 1.4391 в петък към 21 часа по Гринуич.

Анализаторите очакват ново намаление на основната лихва на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ с 0.25 процентни пункта, а някои дори прогнозират намаление с половин пункт.

Намаляването на лихвите в дадена страна отслабва националната ѝ валута, тъй като прави инвестициите в тази валута по-малко привлекателни, коментира Франс прес. През септември УФР намали лихвата си с половин процентен пункт.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?