Нов сайт за земеделци финансиран от икономическото ведомство

Над 384 хил. лв. от бюджета отиват за 20 стартиращи компании на младежи

Снимка: Министерство на икономиката

След като по Програмата за развитие на селските райони бяха дадени стотици хиляди левове за сайтове и социални мрежи на фермерите, сега с пари от бюджета и Министерството на икономиката ще финансира подобно начинание, за да насърчи "иновационната активност на младите хора".

Това стана ясно при връчването на сертификатите на одобрените бизнес идеи по проекта "Техностарт". Общо с 384 181 лв. от държавния бюджет се финансират 20 одобрени бизнес идеи с по около 20 хил. лв. Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева връчи сертификати на 19 от одобрените кандидати.

Младият агроспециалист Стойо Тинков получава 18 000 лева за създаване на уеб сайт, който ще подпомага с информация, консултации и съвети земеделските производители.

Сред другите одобрени проекти от по 20 000 лв. са фотографски изследвания и картографиране с дронове, създаване на единна учебна система с център по компютърно проектиране, ателие за производство на стъклена посуда и арт произведения от отпадъчно стъкло, международен онлайн бизнес каталог за фирмите от Северозападния регион в България, Югозападният на Румъния и части от Сърбия.

От церемонията отсъства Кристина Ангелова, която според публикувания списък с одобрените проекти, получава 20 хил. лв. за предлагане на услуги на малкия и среден бизнес на интергирарни системи за оперативно управление – брандиране, уеб приложения, интерактивни инсталации, видео, медия и др.

Единствено проектът на Яница Тънтарова за изработване на рекламни продукти, дизайнерски аксесоари и персонални подаръци чрез специално гравирани надписи получава двойно по-малко пари - 10 781 лв.

Одобрените бизнес проекти са в областта на индустрията, IT услугите и научната и развойна дейност. Одобрените кандидати са студенти, докторанти или току що завършили висше образование. Те са защитили бизнес план, като след одобрението му сега трябва да регистрират своя фирма – ЕООД или ЕТ по Търговския закон. Изисква се и да осигурят собствен принос от 10% от размера на безвъзмездната помощ под формата на финансови средства или материални активи.

"С гордост мога да кажа, че обявяването на този конкурс активизира и привлече вниманието на голям брой млади хора у нас, желаещи да стартират собствен бизнес. Доказателство за това е значителният брой кандидатури, които министерството получи – 185. За първи път поканихме български студенти и докторанти, учещи в чужбина, да представят своите бизнес планове и при успех, да регистрират фирма в България", каза зам.-министър Везиева. Тя изтъкна огромното разнообразие на идеите на младите хора, голяма част от които са в областта на информационните технологии, проекти свързани с предлагане на пазара на нови продукти и услуги, основаващи се на ново научно знание.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?