Нов седемгодишен рекорд на инфлацията

Нов седемгодишен рекорд на инфлацията

Нов рекорд отбеляза инфлацията за месец август. Според официалните данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени в сряда, поскъпването на живота през последния летен месец спрямо предходния е било 3.1% - най-високо от януари 2000 г., когато е била измерена същата инфлация. Съществената разлика е, че през зимните месеци поскъпването обикновено е по-високо спрямо летните, докато тази година точно през лятото бе регистрирано рекордно за последните седем години увеличение на цените.

От началото на годината (август 2007 г. спрямо декември 2006 г.) поскъпването е 7.5%, а за периода август 2007 г. - август 2006 г. - 12.0%.

Инфлацията за периода януари - август 2007 г. спрямо същия период на миналата година е 6.3%.

Рекорден е скокът в цените на храните през август – 7.3% спрямо предния месец. Поскъпването в общественото хранене е с 4.8%, а нехранителните стоки не са променили цените си.

От началото на годината храните са вдигнали цените си с 12.7%, а за една година – от август 2006 г. – с 24.7%.

Шоково поскъпване е регистрирано през август тази година спрямо юли при брашното – с 14%, хляба – с 12.4%, тестените изделия – 15.9%, свинското – с 6.8%, пилешкото – с 12%, прясното мляко – с 6.8%, киселото мляко – с 6.5%, сиренето – с близо 20%, кашкавала – със 17%, яйцата – с над 27%, олиото – с 21%, картофите – с 26%, зелето – с 36%.

Регистрирано е намаление на цените на сезонните плодове и зеленчуци като грозде, чушки, лук, ябълки.

В групата на нехранителните стоки е отбелязано увеличение на цените на наемите на жилища с 1.5%, което е традиционно за месеца, предхождащ началото на учебната година във ВУЗ, и на твърдите горива – с 1.5%.

Неочакваното рязко поскъпване на храните бе обяснено от правителството с външни фактори като скок в международните цени и с вътрешни като спекула, инфлационни очаквания и непазарно поведение. Министри прогнозираха, че цените ще се успокоят през есента и дори бе въведено седмично оповестяване на минамалните, максималните и средните пазарни цени на основните хранителни продукти, които да служат за ориентир на потребителите.

НСИ прави измерване на инфлацията по така наречената малка потребителска кошница, в която влизат само сто от най-необходимите за живот стоки или пет пъти по-малко от продуктите в голямата кошница. Измерена спрямо стоките в малката кошница, инфлацията през август тази година е 6%, а от началото на годината – 12.1%. Храните в малката кошница са скочили с близо 10% за месеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?