Нов сексскандал разтресе Лондон

Нов сексскандал разтресе Лондон

Съветник в британското министерство на образованието подаде оставка заради разрастващ се скандал за сексуален тормоз на жени, наети като персонал на запазена само за мъже благотворителна проява за набиране на средства миналата седмица в Лондон, предаде Асошиейтед прес.

Държавният министър в образователното министерство Ан Милтън съобщи, че Дейвид Мелър, съпредседател на проявата на Клуба на Президентите, се оттегля от поста на съветник в министерството след разкрития от разследване на в. "Файненшъл таймс".

Вестникът съобщи, че някои от 130-те жени, ангажирани да се грижат за обслужването на около 360 бизнесмени, видни политици и финансисти, се оплакали, че на галавечерята са били подложени на сексуални посегателства, като опипване, нецензурни коментари, неприлични предложения и поведение, посочва Ройтерс.

Някои от жените съобщили, че многократно им били отправяни покани "да се включат във вечеря в спалните".

"Файненшъл таймс" изпратил тайно двама души на проявата. Според вестника на наетите жени било казано да облекат оскъдни черни рокли със съответното бельо и да носят "секси" високи обувки, преди да преминат под строй пред надаващите викове на одобрение мъже. Те казали, че всички е трябвало да подпишат договор за поверителност от пет страници, от който не получили екземпляр.

"Файненшъл таймс" посочва, че Клубът на Президентите има двама съпредседатели - лондонският предприемач на недвижими имоти Брус Ричи и Дейвид Мелър, който има фирма за луксозни стоки, същевременно управлява мрежа от училища и е неизпълнителен член на управителното тяло на образователното министерство.

Публикацията на вестника предизвика всеобщо възмущение и спешни дебати в парламента.
Пред Камарата на общините Ан Милтън осъди остро описаното поведение и изрази изумление, че през 21-ви век е възможно да се случва подобно нещо.

Говорител на британската министър-председателка Тереза Мей каза, че тя се почувствала неловко, четейки изнесеното от вестника.

"Министър-председателката се почувства неудобно от съобщенията, които прочете тази сутрин. Казвам "съобщенията" отчасти понеже е ясно, че става дума за събитие, на което тя не би могла да бъде поканена, защото е жена", каза пред репортери говорителят, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа