Нов шанс за финансиране на български космически проекти

Европейската космическа агенция за четвърти път ще финансира академични и бизнес проекти

До дни ще стартира четвъртата сесия за набиране на проекти от български компании и организации в областта на космическите изследвания, които са бъдат финансирани от Европейската космическа агенция (ЕКА). Проектите трябва да са на стойност до 400 хил. евро и да са насочени към дейности, свързани с летателният сегмент с потенциал за повторна употреба в мисиите на ЕКА, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на представянето на новата кампания.

Кандидатстващите проекти ще се приемат в продължение на 6 месеца, допълни той и информира, че в предишните три сесии са участвали 69 идеи. В първите две кампании са одобрени 14 проекта, а резултатите от третата все още се очакват.

"Към този момент академичните организации са по-активни, но се надяваме, че и бизнесът ще се включва още по-пълноценно“, посочи Манолев. Според представени от него данни подадените от индустрията космически проекти са едва 20 процента, докато академичните среди са далеч по-активни.

"Днес все повече и най-големите критици виждат ползата от инвестиране в дейности в космическия сектор“, каза Александър Манолев, цитиран от пресцентъра на ведомството. Според него те са не само в духа на съвременните европейски тенденции за развитие на икономика на знанието и иновациите, базирана на мрежи от високо технологични малки и средни предприятия. Те също така допринасят за увеличаване на производството и създаването на високо-технологични компании в различните сектори, често нямащи пряка връзка с космическите дейности.

Общата цел на Плана за европейските коопериращи държави е да свърже България с програмите и дейностите на Европейската космическа агенция и да я подготви по най-ефективния начин за бъдещо присъединяване към Конвенцията на Европейската космическа агенция, посочиха от икономическото министерство.

Планът обхваща финансирането на технологични демонстрации, разработване на промишлени процеси, квалификация/сертифициране на процеси, водещи до продукти или генерични технологии с потенциал за повторна употреба. Средства са предвидени и за продукти и услуги, отнасящи се към съществуващата европейска космическа инфраструктура/ инфраструктурата на ЕКА. Пари се отпускат и за проучване на пазара, изисквания на потребителите и др., които да насърчават националната конкурентоспособност отнасяща се към програмите на ЕКА, или дейности към които България би могла да има интерес да се включи в бъдеще.

Дейности за осведомяване и мотивация на младите хора да изберат космическо образование и космическа индустрията като сфера на професионална реализация, също могат да кандидатстват.

Споделяне

Още от Бизнес