Нов шеф на "Булгартрансгаз" ще ускорява газовите ни връзки

Смени и в доставчика "Булгаргаз"

Нов шеф на "Булгартрансгаз" ще ускорява газовите ни връзки

Нов управителен съвет на мрежовия оператор "Булгартрансгаз" е избран в средата на декември с мотива "необходимост от ускоряване на реализацията на проекта за свързване на газовата ни мрежа с съседните държави и модернизацията на газохранилището в Чирен". Това става ясно от подадени документи за вписване на промените в Търговския регистър.

Така от газовия оператор се тръгва досегашният изпълнителен директор Кирил Темелков, който бе назначен през юли 2011 г. от първото правителство на ГЕРБ и дойде от българското дружество за газопровода "Набуко". В постовете си се разделят и другите двама от управата Евгени Попов и Антония Узунова.

На тяхно място са назначени Георги Гегов, който сменя Темелков като шеф на дружеството, и Таня Захариева, която става председател на управата, и Делян Димитров, който е член на съвета.

Това решение е взето на 16 декември от надзорния съвет на "Булгартрансгаз", който бе назначен само две седмици по-рано.  Илия Иванов, Кирил Георгиев и Владимир Митрушев замениха Деница Беязова, Йовка Дойчевска и Красимир Витанов.

Новите членове на управата на "Булгаргаз" получават мандат до 29 март 2016 г. Тяхното назначение е одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на 29 декември и предстои вписването на решение в търговския регистър.

Сред новите назначения в газовия оператор безспорно най-познат е Георги Гегов, който до септември 2013 г. беше директор на "Южен поток България" от българска страна. Работата в "Булгартрансгаз" не му е непозната, тъй като вече е бил член на управата на  дружеството в периода март 2012 – лятото на 2013 г. До февруари 2012 г. Гегов беше в управата на общинското дружество "Софийски имоти", но напусна след смяната на тогавашния председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Синът на дългогодишния бивш шеф на “Булгаргаз“ Кирил Гегов е бил и в управата на “Булгаргаз“, работил е и по сочения за конкурентен на “Южен поток“ проект “Набуко“.

Новият председател на управата на "Булгартрансгаз" Таня Захариева бе избрана за депутат в настоящото Народно събрание с преференциален вот от хасковската листа на ГЕРБ, но се отказа от мястото на народен представител. Тя е юрист по образование.

Делян Димитров пък беше член на управата на държавната Национална компания "Индустриални зони".

Освен в "Булгартрансгаз" смени са направени и в управата на държавния газов доставчик "Булгаргаз". Компанията майка "Български енергиен холдинг" е решил на 23 декември да назначи в съвета на директорите Илиян Дуков на мястото на Анна Зимитрова. Дуков е бил шеф на друго дъщерно на БЕХ дружество – "Булгартел".

Постовете си в "Булгаргаз" запазват шефката Дафинка Янкова и членът на управата Ботьо Велинов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?