Нов шеф на "Дънди Прешъс" в България, старият повишен в компанията майка

Николай Христов и Илия Гърков

Проектите на канадската "Дънди Прешъс Металс" за златодобив в Челопеч и Крумовград се поемат от нов мениджър, а старият получава ключово повишение в компанията майка в Торонто. И двамата са български минни специалисти, съобщиха от дружеството в петък

Николай Христов, който бе шеф на "Дънди Прешъс Металс Челопеч", вече ще е старши вицепрезидент "Устойчиво бизнес развитие" в международната компания. Той замества на тази позиция Ейдриън Голдстоун и на корпоративно ниво ще отговаря за безопасността, здравето, околната среда, социалната отговорност и ангажиране на заинтересованите страни.

Позицията на Христов в България се заема от Илия Гърков, който става вицепрезидент и генерален мениджър за България. Той ще ръководи дейностите на компанията в Челопеч и Крумовград.

И двата са дългогодишни кадри на златната мина в Челопеч.

Николай Христов започва работа в "Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД през 2004 г. като технолог. Притежава докторска и магистърска степени по обогатяване на полезни изкопаеми от МГУ "Св. Иван Рилски", както и допълнителна квалификация в областта на екологичния мениджмънт. През миналата година завършва Програмата по мениджмънт (ниво „Напреднали“) към Бизнес факултета на Харвардския университет. Участва като ключов говорител в редица международни форуми в областта на добивната индустрия.

От 2011 г. Христов е шеф на "Дънди Прешъс Металс Челопеч".

Илия Гърков е минен инженер и има магистърска и докторска степени от МГУ "Св. Иван Рилски". Също така, притежава сертификат и диплома по мениджмънт от Свободния университет във Великобритания и магистърска степен по програмата "Мениджмънт за организационно съвършенство" на Нов български университет

Той има 25-годишен международен опит в добивната индустрия, придобит в България, Австралия и Армения. Започва работа в рудник "Челопеч" като началник-смяна. Последователно заема редица ръководни длъжности и през 2011 г. се издига до позицията на вицепрезидент "Добивни дейности". Бил е и шеф на "Дънди Прешъс Металс Капан" в Армения, а като директор на "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ускорява административното придвижване на проекта.

"Николай и Илия са двама от нашите най-уважавани и изградени лидери. Те са доказателство, че България има минни специалисти, които се равняват с най-добрите в света“, коментира в съобщението Рик Хаус, президент и главен изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс".

Споделяне

Още от Бизнес