Нов шеф на летище "София", досегашният – в ГВА

Нов шеф на летище "София", досегашният – в ГВА

Промени в ръководствата на държавната компания "Летище София" и в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА), направи транспортният министър Христо Алексиев, съобщиха от пресцентъра на ведомството му в петък.

Досегашният ръководител на аеропорта Христо Щерионов става за главен директор на ГД ГВА, а неговият пост се заема от Пламен Станчев, който е бил начело на летището от 2005 до 2010 г.

"Христо Щерионов е специалист с дългогодишен опит в авиационния сектор. По време на неговото управление софийското летище достигна сериозен ръст на обслужените пътници. Ръководството на МТИТС очаква от него подобни добри резултати и на новата му позиция", посочва се в съобщението.

Досегашният директор на ГД ГВА Иван Иванов ще заеме поста директор на дирекция "Авиационна безопасност" във въздухоплавателната администрация.

Освен Щерионов са сменени и останалите двама членове на съвета на директорите на столичното летище. Новите са Красимира Мартинова, която е избрана за председател на борда, и Христо Михайловски.

Пламен Станчев бе отстранен от директорския пост в летището от първото правителство на ГЕРБ след редица проверки от няколко институции за дейността на летището. Инпесции на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г., на транспортното министерство от началото на 2010 г. и на Комисията за защита на конкуренцията откриха сериозни нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с милиони.

Одитите на АДФИ и Министерството на транспорта дори бяха изпратени на прокуратурата, но типично за държавното обвинение не е ясно какво е произтекло от това.

Проверката от началото на 2010 г. установи нарушения в две обществени поръчки за 8.5 млн. евро, възложени от ръководството на "Летище София" ЕАД. Едната е за почистване на Терминал 2, а другата за изграждане на шумозащитен екран на площадка за изпробване на авиационни двигатели. От държавното обвинение проверяват и случай с неотчитане на такси за преминаване на пътници през търговския ВИП на летището, които са ощетили дружеството с 2.24 млн. лева, описан в одит на АДФИ.

Името на Пламен Станчев бе замесено и в скандал със злоупотреби с огромни суми за процесуалния представител на летище София в арбитража с кувейтско-саудитската компания МАК/АДМАК, която изгради новата писта на столичния авиопорт. Само преди дни приключи окончателно този спор в полза на изпълнителя на пистата.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?