Нов шеф с противоречива репутация в Банката за развитие

Панайот Филипов е заявен за вписване като изпълнителен директор

Снимка: Архив

Втори човек, който ще влезе в новото ръководство на държавната Българска банка за развитие (ББР), е заявен за вписване в Търговския регистър в четвъртък. Това е Панайот Филипов, досегашен изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане.

Според публикации във финансовите издания "Банкеръ" и "Капитал" в миналото Филипов е бил финансов директор на свързваната преди години с депутата Делян Пеевски строителна компания "Водстрой 98". На този етап обаче информацията не е потвърдена или отречена официално.

Според Търговския регистър Филипов е и член на съвета на директорите на ОЗК "Застраховане", което е с действителен собственик Христо Ковачки. От застрахователния сектор свързват компанията и с името на Делян Пеевски.

Панайот Филипов ще е вторият от общо трима изпълнителни директори в новото ръководство на ББР. Първият – Живко Тодоров, вече бе обявен официално. Доскоро той бе член на управата на Първа инвестиционна банка.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов разпореди уволнението на цялата управа на ББР, начело със Стоян Мавродиев, заради поредния спорен отпуснат кредит от 75 млн. лв. за колекторска компания. През годините ББР, която според стратегията си подкрепя малкия и средния бизнес, си изгради спорна репутация заради раздаваните огромни заеми на едри фирми, свързани с бизнесмени като Георги Гергов, Румен Гайтански – Вълка, Делян Пеевски.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, под чиято шапка е ББР, обеща проверка на заема от 75 млн. лв., но не е ясно как ще промени профила на банката, при положение че и в новото ръководство ще има хора с противоречива биография.

Междувременно, финансовото министерство излезе с неясно прессъобщение, според което цялата сума от увеличението на капитала на ББР със 700 млн. лв. от държавата ще се ползва единствено за подпомагане на икономиката заради Covid-19.

По настояване на министър Владислав Горанов и след негов разговор с колегата му Емил Караниколов е проведено заседание на надзора на ББР, който е възложил на управителния съвет въпросните 700 млн. лв. да се ползват единствено за мерките на правителството във връзка с кризата с Covid-19, посочиха от МФ. И досега правителството винаги е твърдяло, че парите са именно за тази цел - 500 млн. лв. за портфейлни гаранции за банките за подпомагане на бизнеса и 200 млн. лв. за безлихвени кредити на физически лица в неплатен отпуск и самонаети.

Възможно е МФ да се опитва да опровергае допусканията, че държавата може да се намеси в увеличението на капитала на ПИБ.   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?