Нов сигнал за разоран плаж - този път край Камчия

Институциите се втурнаха да правят проверки

Сн. "За да остане природа в България"

Организацията "За да остане природа в България" сигнализира за нов случай на разораване на плаж по Черноморието. Този път става въпрос за част от ивицата близо до устието на р. Камчия.

Според организацията тежка техника е минала през дюни на плажа в близост до намиращи се там бунгала. При проверка на човек от "За да остане природа..." на мястото не е имало машини, но са останали следите от тях.

От Регионалната инспекция по околната среда във Варна обявиха, че са направили проверка по сигнала, но към момента не е ясно дали е установено нарушение.

"Установено беше, че на плажната ивица, в района на местност "Бункера", на територия с приблизителна обща площ около 1.7 дка има следи от преминаване на превозно средство и утъпкване на единична сухолюбива растителност. По време на проверката на терен не е установена техника и извършване на дейности", пише в съобщението на екоинспекцията.

От съобщението става ясно, че към момента инспекторите не са наясно дали на разораната площ е имало дюни. За да се изясни това, е поискана информация от Службата по геодезия, картография и кадастър във Варна.


Сн. "За да остане природа в България"

Иначе разораната територия частично попада в защитената зона за опхазване на дивите птици "Галата".

За случая е уведомена окръжната прокуратура във Варна и е информирано Министерството на туризма. От последното ведомство обявиха, че министърът на туризма Николина Ангелкова е разпоредила проверка на плажа.


Сн. "За да остане природа в България"

"При установяване на нарушения и неспазване на законодателството ще се налагат безкомпромисни наказания", твърдят от министерството. В последните седмици министърът на туризма е критикуван заради приетите от парламента законови промени, които ограничават дивото къмпингуване и въвеждат солени глоби за разполагане на палатки и плажни принадлежности върху дюни. В същото време усилия срещу застрояването на Черноморието не се правят.

Това е поредният случай на увреждане на плажа край устието на Камчия. От регионалната еконспекция във Варна припомнят, че на 17 юни в местността "Лонгоза" е установено извършването на "незаконни изкопни дейности със специализирана техника в коритото и по устието на река Камчия".


Сн. РИОСВ-Варна

В този случай извършителят е хванат на място и вече му е връчен акт административно нарушение. На извършителя е наредено да премахне новообразуваната дига от пясък и каменини блокове, която възпрепятства естественото оттичане на река Камчия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?