Нов силен вторичен трус в Италия

Нов силен вторичен трус от 5.2 по скалата на Рихтер разтърси централната италианска област Абруцо тази нощ, съобщиха световните агенции.

Трусът е регистриран в 2.53 часа местно време, близо два часа, след като вторичен трус с магнитуд от 4. 3 разтърси района между градовете Акуила и Пицоли. Няма данни за нови жертви и разрушения от този вторичен трус.

По последни данни броят на жертвите на катастрофалното земетресение в Централна Италия в понеделник достигна 272 души. От тях най-малко 17са деца. От ранените 1179 души, 100 са в критично състояние.

Спасителните операции ще продължат до неделя, въпреки че от вторник късно вечерта не са намирани оцелели.

Италианското правителство обяви 10 април, на който тази година католиците честват Разпети петък, за ден на национален траур в цяла Италия в памет на жертвите от катастрофалното земетресение в италианската област Абруцо.

В областта повредени са 15 000 сгради, сред които и много исторически паметници. 70 хилядния град Акуила е практически необитаем. Близо 28 000 души са без покрив над главата и се намират в палаткови лагера в областта, както и в хотели по адриатическото крайбрежие.

Трусът, регистриран в 3.32 ч. в понеделник, бе с магнитуд между 5.8 и 6.3 по Рихтер.

Това е най-катастрофалното земетресение в Италия от ноември 1980 година. Тогава трус от 6.5 по скалата на Рихтер взе 2 735 жертви.

Последното земетресение в Централна Италия бе на 31 октомври 2002 г. в областта Молизе, при което загинаха 28 души, включително 27 деца, чието училище се срути.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?