Нов скандал около завода за боклука на София

Нов скандал около завода за боклука на София
Нови скандали около кризата с боклука на София се разразиха в Столичния общински съвет (СОС) в понеделник, след като съветниците Пламен Илиев (“Демократи за София”) и Радослав Тошев (“Гергьовден”) предложиха започването на директни преговори с шведската фирма “TEKNISKA VERKEN AB” за строеж на завод за преработка със сметта.

В петък от СОС съобщиха, че този вторник ще се проведе извънредна сесия на градския парламент само за това предложение. Само три дни по-късно в комисиите на съвета двамата се отказаха от откритото лобиране за шведите и се съгласиха техният доклад да се преоформи изцяло. Сега той предвижда комисия от общински съветници и от кметската администрация в рамките на 20 дни да проведе преговори с всички желаещи да строят завод за боклук и след това да се излезе с проект за решение.

Илиев и Тошев обаче не отстъпиха от идеята си за пряко договаряне.

Общинската комисията по финанси прие преработения вариант, а тази по инженерна инфраструктура го отхвърли. Идеята на двамата съветници е общината заедно с бъдещия инвеститор да образуват смесено дружество на принципа на публично-частното партньорство, като София участва в него с терен.

Предложението на Илиев и Тошев бе подкрепено освен от техните групи, и от БСП. НДСВ и ССД засега дават противоречиви сигнали, СДС и ДСБ са категорично против.

Нищо общо със законовата процедура

По време на заседанието на инженерната комисия зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска се опита изключително подробно да обясни на общинските съветници, че предлаганата процедура няма нищо общо с действащите закони в България.

Според нея няма никаква възможност София да проведе директни преговори с който и да е инвеститор, защото няма площадка, няма предпроектно проучване за определена технология и е абсолютно задължително да се проведе търг по Закона за обществените поръчки, което в предложенията се пропуска.

Тя цитира и указания на Европейската комисия до страните членки на съюза, в които се препоръчва при подобен тип партньорства публичните институции да се придържат към състезателни процедури, а не към директното договаряне.

Според приетия от СОС план за решаване на кризата с боклука завод за сметта може да се построи до средата на 2010 година. Именно ускоряване на процедурите бе основният мотив, с който двамата общински съветници вкараха доклада си на извънредна сесия на СОС.

“Дори и да се договорите с някоя компания сега, тя ще трябва да извърви цялата процедура и заводът ще е готов пак за 2010 година. При срещата с колегите от Швеция това бе изяснено”, каза още Бояджийска.

Тя предупреди, че ако подобно решение бъде прието, това може да блокира намерението на Столичната община да кандидатства за пари от ЕС за строеж на завод. Това нейно становище бе подкрепено от шефа на финансовата комисия Иван Нейков (СДС).

“Не чух и аргумент против”

Въпреки ясните обяснения на зам.-кмета, че ако СОС приеме подобно решение, ще бъдат нарушени поне 3 български закона и добрите практики на ЕС, Пламен Илиев заяви, че не е чул нито един аргумент срещу своето предложение.

Той обвини всички, които са срещу неговото предложение, че искат да продължи “изсипването на пари” в балиране.

Общинският съветник от СДС и шеф на инженерната комисия Николай Желев определи предложението като “престъпно-безотговорна схема”, а Илиев му отвърна, че е некомпетентен юрист.

От своя страна единственият общински съветник от БСП, който гласува “въздържал се” Данаил Кирилов, заяви, че предложението прилича на виц.

“Това е малко като вица за кокошката, която отишла при свинята и ѝ предложила да правят консорциум. Свинята я питала консорциум за какво, а кокошката ѝ отговорила – “ За шницели. Яйцата от мен – месото от теб. В този случай общината е като свинята”, каза общинският съветник.

Споделяне

Още от България