Нов скандал с фалшиви дипломи – в Техническия колеж в Ловеч

Полицията в Ловеч е разкрила незаконно издаване на дипломи в Техническия колеж в града с покровителството на ръководството на висшето училище. Иззети са дипломи, дипломни работи, студентски досиета, главни книги, академични справки, протоколи за проведени изпити и учебни планове. Срещу длъжностно лице от ръководството на колежа е образувано  досъдебно производство за съставянето на 23 дипломи за завършено висше образование с неверни обстоятелства.

По това време директор на колежа е бил Васил Кочевски, а от  началото на март изпълняващ длъжността е доц. Георги Рашев.

Фалшивите дипломи в Техническия колеж в Ловеч са издадени на студенти, дошли от други висши заведения, съобщи пред БТА районният прокурор Венцислава Кулева. По думите ѝ от Техническия колеж са иззети всички документи и проверка ще установи дали тези студенти имат необходимия хорариум часове и положени  изпити, за да стигнат до етап, в който да продължат обучението си в колежа. По първоначална информация част от студентите са  записани във втори и в трети курс, без да представят академична справка от предходен ВУЗ.

Кулева съобщи още, че сигналът за издаването на 23-те дипломи с невярно съдържание е дошъл от преподавател и от бивш студент.

До момента е разпитан свидетел от учебния отдел. Предстои и разпит на Васил Кочевски, който е бил директор на колежа по време на издаване на дипломите - януари-февруари тази година.

Студентите, получили  нелегитимните дипломи, са дошли от закрития ловешки филиал на  частния колеж "Телематика" - Стара Загора.

Поредният скандал с издаването на фалшиви дипломи от български университети идва само месец, след като Турция спря признаването на дипломи от български висши училища именно с мотива, че "фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на организирана престъпност".

Тогава министърът на образованието Сергей Игнатов обяви, че проблемните дипломи са фалшифицирани от турски граждани и страната ни не носи отговорност като според него вината за случилото се носят медиите, които постоянно пишат за лошото качество на българското образование и фалшифицирането на дипломи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?