Нов скандал с клипа на БСП с брадвата

Нов скандал с клипа на БСП с брадвата

В самия край на предизборната кампания избухна поредният скандал около подетия от БСП черен PR с известните клипове с брадвата.

От три дни по националните телевизии се завъртя вариант на клипа, в който са използвани кадри от дадено специално за вестник "Капитал", заснето и излъчвано по Re:TV, интервю с двамата лидери на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. Интервюто е част от поредицата, в която по покана на вестника водещите икономисти на всички основни политически сили собственоръчно отговарят на въпросник с оценки и прогнози за икономическото състояние, и намерения за бъдещата си икономическа политика.

В клипа на БСП е използван 12-секунден запис, в който по предложение на Костов двамата лидери обсъждат въпроса за евентуално въвеждане на данък върху земята, но в края на краищата се отказват да я впишат във въпросника. На кадрите стои логото на "Капитал", след което пада брадвата и се чува глас: "нали го чухте".

Предизборният щаб на социалистите обаче не си е направил труда да поиска разрешение за използването на кадрите нито от редакцията на "Капитал", нито от Re:TV, която като партньор на вестника заснема интервютата с представителите на партиите и после ги излъчи в програмата си.

Заради нарушените авторски права редакцията на вестника изпраща в четвъртък писмо до председателя на БСП и председателя на Националния предизборен център на партията, в което изразява изненада от неуважението към авторската собственост, надежда, че случаят е "резултат от недоглеждане" и се предлага излъчването на клипа да бъде спряно още същия ден..

"В допълнение, се казва в писмото, дори да ни беше поискано разрешение, не бихме го дали, защото не сме съгласни името и продукт на "Капитал" да бъдат използвани за предизборната кампания на БСП."

В телефонен разговор след това председателят на предизборния щаб на БСП Евгений Узунов обещава незабавно да провери случая. По-късно Катя Николова, член на щаба и на изпълнителното бюро на БСП се извинява от името на партията, уверява, че става дума за пропуск, а не умишлено нарушаване на авторски права и заявява: "Отговарям за това клипът да бъде свален най-бързо".

Излъчването на клипа обаче продължава, включително по местни кабелни телевизии, за което алармират читатели и зрители. А проверка на вестника в трите национални телевизии показва, че от БСП не са се свързвали с тях с изискване клипът да бъде спрян. От БНТ съобщили, че са получили редактирана версия на клипа, в която откраднатите кадри отсъстват, а вместо тях глас зад кадър цитира думите на Костов.

В петък, като се позовава на Закона за авторското право и сродните му права, изпълнителният директор на Re:TV изпраща писмо до трите национални телевизии и до Дарик радио с настояване излъчването на клипа да бъде преустановено веднага.

Според члена на Съвета за електронни медии (СЕМ) Райна Николова използването на кадрите в клипа е в нарушение на Закона за радиото и телевизията, който задължава радио- и телевизионните оператори да разпространяват програми само с предварително уредени авторски и сродни на тях права. СЕМ ще бъде сезиран за нарушението.

Преди дни скандал предизвика и появата на клипа с брадвата на електронната страница на софийско училище.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?