Нов скандал с крайната десница в Австрия

Нов скандал с крайната десница в Австрия

Австрийският седмичник "Фалтер" публикува материал за новооткрита брошура с антисемитски песни, възхваляващи Холокоста, предава БТА от Виена. Брошурата е на виенското момчешко дружество "Бруна Судеция", в което встъпващите членове са студенти. Председател на това дружество е Хервиг Гьотшобер, един от хората от отдела за връзки с обществеността на министъра на транспорта Норберт Хофер от квотата на Австрийската партия на свободата и кандидат-президент на последните президентски избори.

В първа реакция от кабинета на министъра бе заявено, че Гьотшобер не знае нищо за тази брошура, брошурата с песни на организацията била друга и не приличала нито по външен вид, нито по съдържание на публикуваното във вестник "Фалтер" факсимиле.

Редакцията на вестника разполага с екземпляр от брошурата с песни, в която няма никакви зачертани пасажи на антисемитските текстове. Песните донякъде са същите както в намерената неотдавна брошура на организацията "Германия", но се съдържат и други текстове на песни с антисемитско съдържание и пасажи, в които се възхвалява германският райх.

Гьотшобер, който е районен съветник във виенския район Леополдщадт, който от векове е населен с евреи, бе призован от кметицата на района Уши Лихтенегер да си подаде незабавно оставката. В съобщение за пресата тя казва "За еврейската общност е немислимо да трябва да понася и в бъдеще такъв представител на районната управа."

Организацията "Бруна Судеция" също отрича категорично да притежава подобни брошури. Стана известно, че се обмислят юридически мерки срещу редакцията на вестника.

Не закъсня и реакцията на опозиционните Австрийска социалдемократическа партия и НЕОС. Сабине Щатц, една от говорителите на социалдемократите, поиска веднага да се вземат съответните мерки. Говорителката по вътрешната политика на НЕОС Щефани Криспер призова канцлера Себастиан Курц да прекрати "оглушителното си мълчание" по тези въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа