Нов скандал в БДЖ – заради куриерските услуги

Железничари ще протестират пред транспортното министерство, искат оставката на Московски

Нов скандал в БДЖ – заради куриерските услуги

“Холдинг БДЖ” се тресе от поредния скандал. Този път той е заради липсата на фургони за куриерски доставки, което оставя 180 железничари втори месец без заплати. За това сигнализира в понеделник пред Mediapool Петър Бунев, председател на железничарския синдикат към КНСБ.

 

Миналата година БДЖ основа съвместна компания с “Тип топ куриер” - “Парселс деливъри”, и прехвърли към нея 180 служители. Тя пое куриерските услуги на железницата, а мярката беше част от плана за оздравяване на БДЖ. Холдингът се ангажира да осигурява всеки ден по 16 фургона, с които “Парселс деливъри” да изпълнява поръчките си.

 

От няколко месеца обаче БДЖ предоставя не повече от 6 фургона на ден с обяснението, че останалите се нуждаят от ремонт. Така компанията не успява да изпълни поръчките си и преди два месеца спира да дава заплати и да плаща осигуровки на служителите си. В дружеството упорито се говори, че съкращения на персонала са неизбежни.

 

Това е причината 180-те души, прехвърлени от БДЖ към “Парселс деливъри”, да обявят протест пред транспортното министерство за вторник от 12 ч. Те ще бъдат подкрепени от служители на Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), които от началото на месеца останаха без безплатни карти за цялата жп мрежа. БДЖ реши да увеличи цените за картите почти десеторно и НКЖИ заяви, че повече няма да ги плаща.

 

Преди около месец транспортният министър Ивайло Московски каза, че картите ще важат до края на 2012 г., а от началото на следващата година преференцията може и да отпадне. Оказа се обаче, че безплатното пътуване за железничарите и роднините им отпада още от 1 юли тази година. Заради тази лъжа синдикатите настояват за оставката на Московски.

 

Работниците и служителите от "Парселс Деливери" АД ще настояват за запазване на всичките 180 работни места във смесената фирма, изплащане на дължимите заплати, смяна на ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД.

Споделяне

Още от Бизнес