Нов скандал в движението ПЕГИДА

Нов скандал в движението ПЕГИДА

Движението "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада" (ПЕГИДА) в Германия бе разтърсено вчера от нов скандал. Един от ораторите на негова демонстрация е обект на разследване, след като изрази съжаление, че нацистките концентрационни лагери са затворени, предаде ДПА.

"По случая е образувано разследване по подозрение в подбуждане на омраза", каза представител на прокуратурата в Дрезден.

В реч на състоялия се в източногерманския град в понеделник митинг на ПЕГИДА по случай първата годишнина от създаването на движението, германският писател от турски произход Акиф Пиринчи отправи остри критики срещу мюсюлманите и бежанците.

"Разбира се има и други алтернативи, но за жалост концентрационните лагери вече не работят", каза той на митинга.

В речта си Пиринчи също така сравни бежанската политика на канцлера Ангела Меркел с принудителните разселвания, извършвани по времето на хитлеристка Германия.

Той заяви, че днешните политици "все повече приличат на гаулайтери (регионални нацистки ръководители), действащи срещу собствения си народ", и посочи, че германците, които са обезпокоени от сегашната ситуация, трябва да напуснат страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?