Нов скандал за ваксини между Великобритания и ЕС

ЕК обмисля възможност да удължи ограниченията за износ на ваксини

Нов скандал за ваксини между Великобритания и ЕС

Ново напреждение се зароди между Великобритания и ЕС, след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предположи, че Лондон е забранил целия износ на ваксини, предаде ББС.

Мишел обясни публично, че Великобритания е въвела "категорична забрана" за износ на ваксини, произведени на нейна територия. Външният министър Доминик Рааб е писал до Мишел, заявявайки, че такива твърдения са "напълно неверни", съобщава ББС, цитирана от БГНЕС.

Това е вторият път от началото на годината, в който Великобритания и ЕС са в конфликт по въпроса за производството и разпространението на коронавирусните ваксини.

Британският премиер Борис Джонсън отхвърли днес отправените от ЕС обвинения.

"Не сме блокирали износа на която и да било ваксина или на какъвто и да било компонент на такава ваксина", каза британският премиер пред парламента. Той подчерта, че пандемията е поставила Лондон и Брюксел "на една и съща страна".

"Ние се противопоставяме на ваксинния национализъм във всичките му форми", увери Джонсън.

Днес заместник-постоянният представител на Европейския съюз в Лондон Никола Манион бе извикан в британското министерство на външните работи. Освен това британският външен министър Доминик Рааб изпрати писмен протест до Шарл Мишел. В него той подчертава, че "британското правителство не е блокирало износа на ваксина или на компонент на (такава) ваксина".

През януари ЕС въведе изцяло нова система за контрол върху износа на ваксини заради подозренията си, че фармацевтичните компании изнасят към други страни договорените количества за съюза. Основният заподозрян бе британско-шведската компания АстраЗенека, която произвежда ваксината на Оксфордския университет. Великобритания разчита за туширането на пандемията на АстраЗенека.

Разпространението на ваксините в ЕС е много по-бавно от това във Великобритания, където са ваксинирани с една доза 23 милиона души, което е една трета от възрастното население. По-рано този месец Италия блокира пратката от 250 000 дози на АстраЗенека за Австралия.

Новите европейски правила за износ на ваксини предизвикаха и спор с Обединеното кралство относно функционирането на търговските договорености след Брекзит, свързани със Северна Ирландия, договорени от двете страни миналата година.

ЕК обмисля възможност да удължи ограниченията за износ на ваксини

Действащите ограничения за износ от ЕС на ваксини срещу коронавирус изтичат в края на март и след това всичко е възможно, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали забраните ще останат в сила по-дълго.

Той потвърди, че споровете с производителя на ваксини AstraZeneca продължават. Говорителят, цитиран от БТА, не изключи възможността от дружеството да бъдат поискани неустойки заради неизпълнени навреме договорни задължения.

По неговите думи основната цел на ЕС остава осигуряването на достатъчно ваксини. Той потвърди, че служител на представителството на ЕК в Лондон е бил привикан в британското външно министерство по повод изявления на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Говорителят отказа да коментира изявленията на Мишел, според когото Лондон проявява национализъм по отношение на ваксините с налагането на забрана за износ към ЕС. Неотдавна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разговаря с британския премиер Борис Джонсън и получи уверение, че няма проблеми за доставките на ваксини за ЕС, добави той.

По неговите думи AstraZeneca не изпълнява договора с ЕК, в който е записано, че доставките ще се извършват от два завода в ЕС и два във Великобритания. Говорителят не отрече, че може да се очакват закъснения в доставките и от Janssen, чиято ваксина се очаква да получи европейско одобрение утре.

ЕК е уговорила допълнителни количества от Pfizer

Европейската комисия съобщи, че е договорила до края на март доставка на допълнителни четири милиона дози ваксина от Pfizer.

Разпределението на дозите между държавите от ЕС ще се извършва по прилаганата и досега схема според броя на населението. Отбелязва се, че допълнителните количества ще бъдат доставени заради увеличените производствени възможности в ЕС.

Споделяне

Още от Коронавирус