Нов скандален клип показва полицейска гавра с безпомощен човек

Шефът на СДВР разпореди проверка, случаят е докладван на прокуратурата

Нов скандален клип, показващ как полицаи се гаврят и малтретират безпомощен човек преди да го задържат, бе показан от Нова телевизия в понеделник. Видеото е изпратено от зрител, който обяснява, че не е запознат с предисторията на скандалната случка, но поведението на униформените, намиращи се на територията на столичното Трето РПУ е "безумно".

Авторът на клипа обяснява, че полицаите десетина минути буквално се гаврели с безпомощен човек, седнал на бордюра, като го ритали в лицето, увивали главата му с тоалетна хартия, слагали му антена и го снимали. От обясненията към скандалните кадри става ясно още, че човекът, заснел сцената, впоследствие видял спринцовки на мястото, където се развива действието, заради което предполага, че задържаният е бил наркозависим.

По-късно от МВР съобщиха, че шефът на СДВР Младен Маринов е разпоредил проверка по случая, като известните досега данни вече са докладвани на Софийската районна прокуратура (СРП). Обичайно за подобни случки, от вътрешното ведомство не коментират действията на колегите си, заснети от очевидец. В съобщението се казва единствено, че патрул на Трето РПУ е забелязал мъж до жилищна кооперация на бул. "Възкресение", който притичал между паркираните коли и зад една от тях изхвърлил чанта, която носел на гърба си.

В раницата униформените намерили три клещи тип резачка, шило, фенер, отвертка, както и множество употребявани и неупотребявани спринцовки с игли. Заподозреният нямал лични документи. На мястото били изпратени още четирима полицаи, които проверили дали наоколо има разбити автомобили. Такива не били открити.

"Междувременно мъжът отправил закани към униформените. Отведен е в районното управление за установяване на самоличността му. При направената справка е изяснено, че задържаният с инициали С.П. (36 г.) е регистриран в полицията за 6 кражби, за 4 унищожавания на имущество и за притежание на наркотични вещества. Осъждан е и е излежавал наказание "лишаване от свобода" за кражба и наркотици", допълват от МВР.

В началото на юли Нова телевизия излъчи друго подобно видео, показващо как петима полицаи спират за проверка момче и момиче и след кратък разговор предприемат брутален арест, придружен с блъскане, ритници и шамари срещу двамата.

Впоследствие замесените в инцидента униформени бяха отстранени, като срещу тях бяха образувани дисциплинарни производства. Шефът на СДВР Младен Маринов пък обяви началото на мащабна проверка за дейността на столичното Първо РПУ, от което бяха провинилите се. Резултати от нея обаче все още не са оповестени.

Споделяне

Още по темата

Още от България