Нов случай на отравяне в района на Солсбъри

Мъж и жена са намерени в безсъзнание

Сн. ЕПА/БГНЕС

Mъж и жена са намерени в безсъзнание в английския град Еймсбъри, който е на около 10 км северно от Солсбъри. Случаят напомня инцидента с двойния агент Сергей Скрипал и Юлия, но британските власти засега не правят пряка връзка между тях.

Полицията първоначално съобщи, че инцидентът е свързан с наркотици, но след това уточни, че тепърва ще се правят изследвания.

Самоличността на пострадалите не е обявена.

"Тази вечер полицията на Уилтшър обяви тежък инцидент по подозрение, че двама души може да са били изложени на неизвестно вещество в Еймсбъри. Местата, които двамата пострадали може да са посетили преди заболяването си в района на Еймсбъри и Солсбъри, са отцепени като предохранителна мярка", заяви полицията на графство Уилтшър.

По данни на правоохранителните органи в събота вечерта мъж и жена на възраст между 40 и 50 години са намерени в безсъзнание в дома си в Еймсбъри. Те са приети в болница в Солсбъри в критично състояние.

Първоначално полицията смяташе, че двамата са пострадали при приемане на хероин или друго наркотично вещество. Но сега полицията уточнява, че се извършват допълнителни изследвания, за да се установи каква субстанция е предизвикала болестното състояние на двамата, предаде Франс прес.

 

На 4 март Великобритания обяви, че 66-годишният бивш полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, който е осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания, и 33-годишната му дъщеря Юлия са били подложени на въздействието на нервопаралитично вещество в Солсбъри. Впоследствие Лондон заяви, че това вещество е било разработвано в Русия и обвини Москва, че е замесена в инцидента. Русия отхвърля обвинението.


Сега заради новия инцидент бе засилено полицейското присъствие както в Еймсбъри, така и в Солсбъри, предаде Франс прес. Английската здравна служба засега казва, че инцидентът не крие значителни здравни рискове за широката общественост, но говорител на службата каза, че тази оценка може да бъде преразгледана в светлината на нови информации, получени за инцидента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?