Нов спасителен план за икономиката на САЩ за 825 млрд. долара

Представителите на Демократическата партия в Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) представиха в четвъртък нов план от мерки за стимулиране на икономиката на стойност 825 млрд. долара, предадоха агенциите в четвъртък. Планът е изготвен след консултации с преходния екип на новия президент Барак Обама.

Планът предвижда държавно финансиране в здравеопазването, образованието и строителния сектор, както и данъчни облекчения за домакинствата и компаниите.

Според документа 550 млрд. долара ще бъдат използвани за обществени разходи. От тях 90 млрд. долара са за строителството на пътна инфраструктура, 87 млрд. са за здравеопазване, 43 млрд. са за разкриване на нови работни места и преквалификация, а помощите за безработни ще се увеличат с 25 долара на седмица. а данъчните облекчения ще са на стойност 275 млрд. долара.

Експертите прогнозират, че тези суми ще бъдат променени при дебатите следващата седмица, когато демократите и републиканците от Камарата на представителите ще обсъдят плана, преди да го изпратят за гласуване в Конгреса в края на януари.

Компаниите, които са се възползвали от плана на президента Джордж Буш за спасяване на американската икономика на стойност 700 млрд. долара, няма да се ползват от новите данъчни облекчения.

Споделяне

Още от Свят