Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нов списък с ВИП-вложители в КТБ тръгна в мрежата

9 коментара
Нов списък с ВИП-вложители в КТБ тръгна в мрежата

Втори списък, този път наречен "специален", с 281 ВИП-вложители в обявената в несъстоятелност "Корпоративна търговска банка" тръгна в мрежата. "Специалното" в него е, че срещу имената на вложителите е описано кои са – политици, министри, техни заместници, магистрати, шефове на тайните служби, компании, свързани с политически партии, директори на болници, обясни пред Mediapool Вера Ахундова, председател неправителственото сдружение "Ние, гражданите", което е изготвило и пуснало списъците. Сдружението обединява вложители във фалиралата КТБ с надгарантирани депозити в банката.

За разлика от "списъка на портиера" с който се цели отклоняване на вниманието, по думите на Ахундова, от новия "специален списък" става ясно, че политици от всички партии, включително ДПС и ГЕРБ, са ползвали услугите на КТБ. Болшинството от тях са успели да спасят парите си още преди затварянето ѝ от БНБ, като някои от тегленията са станали в 12 без 5 – в дните преди поставянето на КТБ под специален надзор.

Голяма част на сметките им са били под прага на гарантираните по закон 100 000 евро, но е имало и такива, които би трябвало да са се простили с част от спестяванията си. Сред тях са почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, министърът на културата Вежди Рашидов, олимпийската шампионка Румяна Нейкова и близки на вицепрезидента Маргарита Попова, които са натрупали най-големи загуби, в случай, че не са успели да направят цесия, какъвто е случаят с Рашидов.

Дори фирма на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски е "изгърмяла" с близо 8 млн. лв., но за сметка на това е успяла да спаси около 100 млн. лв. средства на фирмите, които управляват медийната група на Ирена Кръстева. Това е станало основно през първите пет месеца на миналата година, след като още през февруари 2014 г. стана ясно, че Делян Пеевски и Цветан Василев вече са във война.

БНБ затвори КТБ и я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г. Банката сама поиска това, след като не удържа на масираното теглене от страна на фирми и граждани. По официален баланс преди да бъде затворена, от банка са изтеглени 7.2 млрд. лева.

Преди около две седмици Вера Ахундова от "Ние гражданите" съобщи пред Нова телевизия, че, изготвят списък с 300 "специални" вложители , който ще изпратят в Европейската комисия за сведение.

От публикуваните 281 имена на фирми и лица с май-много са представителите на ГЕРБ – 84, следвани от ДПС - 44 и БСП – 18, направи сметката Вера Ахундова. Там са още 10 кметове и общински съветници и двама от членовете на ВСС от квотата на ДПС, както и шест бивши министри и осем зам.-министри от ГЕРБ, някои от които са и настоящи.

Бившият шеф на летище "София" с 11 млн. лв. спасени

С най-голяма сметка като физическо лице е била съпругата на бившия председател на директорския борд на летище "София" Димитър Богданов – Биляна. По 11 сметки тя е имала над 8 млн. лв., като е успяла да ги спаси почти всичките. При затварянето на КТБ на 20 юни по сметките и са останалите скромните 244 хил. лв.

Самият Димитър Богданов е имал над 3.3 млн. лв., но към датата на поставянето на банката под особен надзор по сметките му са останали гарантираните 191 856 лв. Богданов беше освободен като председател на съвета на директорите на летище "София" през ноември 2013 г. от тогавашния министър на транспорта Данаил Папазов. Справка в информационната система ДАКСИ показва, че Димитър Богданов е бил в управлението на 18 фирми, които са в процедура по фалит или са обявени вече в несъстоятелност. Сред тях са "Нипроруд", "Диана Тур", "Топлофикация Перник", "Дунавия", "Кремиковци Трейд" и други.

Цесирани или загубени пари?

Министърът на културата Вежди Рашидов, който не искаше да съобщи публично с колко пари е изгорял в КТБ, се оказа, че към момента на затварянето на банката – 20 юни 2014 г. е имал на влог над 2.5 млн. лв. Още над 1.8 млн. лв. са били по сметки на фирмата на сина му - "Ню Дизайн Айдиъс". Рашидов призна, че е успял да спаси част от средствата си чрез цесии, а финансовият министър Владислав Горанов обеща да разследва това и да бъде безкомпромисен, ако има такова нещо.

За разлика от Рашидов, който шестваше по всички телевизии, другият голям "потърпевш", който обаче мълчи, е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Според списъците той би трябвало да е загубил над 650 хил. лв., но е възможно да е цесирал вземането и да е спасил част от парите. Към момента на затварянето на КТБ Доган е имал в депозитната си сметка над 880 хил. лв., като най-вероятно това са средства от хонорара му от 1.5 млн. лв. получен от "Минстрой" преди време за услугите му като "хидроинженер".

Олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова, чийто съпруг Свилен Нейков беше спортен министър в първото правителство на ГЕРБ, се е простила с около 800 000 лева, след като към момента на затваряне на КТБ е имала там на влог сметка от 998 411 лева.

Олимпийският шампион по борба и депутат от БСП в предишния парламент Георги Мърков също е загубил около 280 хил. лв., защото към момента на поставянето под специален надзор на банката е имал влог от 482 хил. лв.

Семейството на дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова – Константина също е сред потърпевшите. Тя и съпругът ѝ Евгени Танчев са загубили общо над 600 хил. лева заради фалита на банката на Цветан Василев. Двамата са имали общо на влогове над 1 млн. лв.

Майката на бившия депутат от ГЕРБ и настоящ от БДЦ Светлин Танчев – Лиляна пък е имала на влог над 762 хил. лв. към датата на затварянето на КТБ, което означава че би трябвало да се е простила с над 560 хил. лв.

Поне 200 хил. лв. е загубила и съпругата на бившия депутат от ГЕРБ и шеф на федерацията по самбо Румен Стоилов – Татяна.

ДПС

Единадесет депутати на ДПС от сегашния и предишния парламент имат сметки, наличието в момента по тях е около 6 млн. лв. Както посочи Ахундова, от шест и седемцифрени сметки в последствие са станали с по около 500 хил. лв. - всичко е извадено абсолютно навреме преди обявяването на фалита на банката.

След Доган най-потърпевш е депутатът от предишния парламент от ДПС Веселин Пенев. Той е загубил около един милион лева по негова сметка и тази на майка му. С около един милион лева се е простил и синът на председателя на общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа – Бенер.

Бившият министър на бедствията и авариите Емел Етем е успяла да оползотвори почти всички около 15 000 лева от подарената ѝ златна кредитна карта, добила публична известност около фалита на КТБ. От нея неизползвани са останали само 668 лева.

Според Ахундова ДПС са поискали първи разкриването на банковата тайна за вложителите в КТБ, защото са успели да си изчистят сметките чрез цесии и са сигурни, че няма да се разкрие нищо скандално.

ГЕРБ

Повечето от представители на ГЕРБ с влогове в КТБ са били със суми под гарантираните 100 000 евро.

13 души от тях са изтеглили парите си преди да бъде затворена КТБ. Сред тях са депутатите Лъчезар Иванов - 142 хил. лв. и бившият народен представител Теодора Георгиева – 168 хил. лв. Същото е направил и съпругът на бившата депутатка Стефани Михайлова – Пламен Чирипов, който е изтеглил близо 93 хил. лв.

Зам.-министърът на социалната политика в настоящото и в първото правителство на ГЕРБ Зорница Русинова, както и съпругът и Христо Русинов имат на влогове под гарантираните от закона съответно 40 000 и 50 000 лв.

БСП

Социалистите ударно са теглили пари в последните 20 дни преди КТБ да бъде затворена, сочат списъците. Това е направил бившият организационен секретар на БСП и дясна ръка на експредседателя Сергей Станишев – Еврений Узунов, който е изтеглил над 650 000 лева.

Съпругата на Кирил Добрев – Антония Добрева също е изтеглила спестяванията си от 202 000 лева в последните дни преди затварянето на КТБ. Пред Mediapool съпругът ѝ Кирил Добрев поясни, че това е направено на четири пъти, но отрече да са били с преференциална лихва. Той оправда експресното зануляване на сметката с нуждата от средства за ремонт.

Другите червени депутати от 42-то Народно събрание, които според Ахундова са сред т.нар. "специални клиенти" на КТБ, са Димитър Дъбов, Александър Паунов и Георги Мърков. Те, както и кметът на Ловеч Минчо Казанджиев са успели да си измъкнат парите от банката. Братята на бившият премиер Пламен Орешарски – Милети и Симеон също са изтеглили по-голямата част от спестяванията си.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова също има депозит от 156 000 лева, който не е теглила преди да бъде затворена банката.

Сред предвидливо изтеглилите парите си от КТБ са бившият депутат от Синята коалиция Михаил Михайлов и съпругата му – Олга, които са държали там общо около 500 000 лева. Дъщеря им Марта също е изтеглила малко под 130 000 лева.

Цялото семейство на бившия премиер Иван Костов също е в списъка с отворените депозитни сметки на "специалните" клиенти. Костов и една от дъщерите му са спасили парите си, защото са били под гарантираните по закон 100 000 евро. Съпругата му обаче е загубила около 233 хил. лв., а другата му дъщеря – около 24 хил. лв.

Прозорливи магистрати

Изявени представители на съдебната власт също са имали депозитни сметки в КТБ. Те обаче са били достатъчно прозорливи, за да си изтеглят всички пари преди 20 юни, когато банката беше поставена под специален надзор. Сред тях са членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Васил Петров и Румен Георгиев. Първият е известен с това, че е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете. Той стана член на съвета от парламентарната квота по предложение на ДПС и впоследствие оглави дисциплинарната комисия във ВСС.

Васил Петров е изтеглил всичките си 187 783 лева от КТБ, въпреки че влогът му е бил гарантиран. Колегата му Румен Георгиев, излъчен от квотата на следователите, пък е изтеглил 106 013 лева.

Настоящият председател на ДАНС Димитър Георгиев също е бил сред вложителите в КТБ. Въпреки че парите му са били под прага на гарантираните, той е изтеглил всичките си 65 191 лева от банката преди тя да изпадне в несъстоятелност. Предишният шеф на ДАНС Владимир Писанчев каза преди време, че изпратил доклад на тогавашния премиер Пламен Орешарски за случващото се в КТБ.

Там са имената на прокурора от ВКП Наташа Бърнева, нейният съпруг и син, бившият член на ВСС Капка Костова, покойният вече конституционен съдия Георги Петканов, като техните влогове не са големи и са под гарантирани по закон 100 000 евро.

Ректори

В списъка фигурират и имена на ректори на висши учебни заведения. Доскоршният ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов е изтеглил спестяванията си от 50 хил. лв. преди затварянето на банката и по сметката му са останали малко над 3 000 лева.

Ректорът на Пловдивския университет Запрян Козлуджов е спасил депозираните 107 853 лева, както и колегата му на Югозападния университет проф . Иван Мирчев - малко над 90 000 лева.

Това не е всичко

От сдружение "Ние, гражданите" обаче предполагат, че при отварянето на бекъпа на сървъра на банката, където се съхраняват данните преди неочакваната подмяна на магазина за пазене на информацията, ще се видят много повече лица, чиито имена, сметки, кредитни истории.

"Има други сметки, които ние ще очакваме прокуратурата да установи. Но всяка банка има нещо, което се нарича "дизастър център", където се пази всичко, което е ставало в банката. И ние призоваваме прокуратурата, понеже са извършвани нерегламентирани и незаконни операции "на ръчно управление", да поиска този бекъп на банката", казва Вера Ахундова пред "Гласове". Според нея няма нито един случай около историята с КТБ, по който да е процедирано законно. "Отказват ни гледане на делата по същество", каза още Ахундова.

Решението да огласят въпросните списъци тя обясни така: "Ние искаме само две неща – прозрачност и справедливост, които политиците от всички партии ни обещаха. Засега не са го изпълнили. В сравнение с Ангола, Нигерия, ЮАР, Португалия, Ирландия, които не позволиха банки да фалират, да бъде увреден малкият и среден бизнес, у нас направиха точно това. Фалирали и застрашени от фалит са 5200 души над гарантираните вложители, това са малки и средни предприятия, ако не и повече".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. mlaleva5
  #9

  сега вече Василев няма да се отърве.рано или късно ще го осъдят за всичките му далавери.

 2. Защо прокуратурата не пита тези хора, кой им е казал да си теглят влоговете, те умишлено са източили банката и са я фалирали! Това е организирана престъпна група.

 3. Oanis
  #7

  Да върнат парите на ограбените невинни граждани на страната. Това се иска от властите. Престъпниците се знаят от всички и най-вече от службите, които са задължени за знаят това.

 4. Entdecken
  #6

  Добре, а нека дадат пълен списък с данните на кредитополучателите, както и размерът на дължимата главница и други подробности, защото това е гордиевият възел, а не кой какви пъри е държал там, асвен ако не е ползвал по-висока от обявената от банката лихва. За сега само за Пеевски се разпространяват различни варсии за стотици милони.

 5. Oanis
  #5

  Много хубаво. А, може ли сега да излезат с/ките на върхушката в другите банки и особено в офшорните зони ?

 6. news
  #4

  Извадка от ГЛАСОВЕ:
  В таблицата особено се откроява името на Ирена Кръстева, която е изтеглила от КТБ 114 млн. лв. на своите фирми, което се случва в рамките на 20 дни - от 31 май до 20 юни 2014 г. /бАНКАТА ЗАТВОРИ НА 21.ЮНИ/

  Личният депозит на Ирена Кръстева към май месец е 842 649 лв. На влога й са останали малко над 5000 лв., тоест тя е „спасила“ почти цялата сума.

  Нейните фирми, около 25 на брой, със сумите, които е имало преди затварянето на банката и остатъка в левове:

  "Пресмаркет" ЕООД

 7. Radoslav Kitov
  #3

  дайте линк към списъка

 8. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #2
 9. strobo
  #1

  Поредното ръсене на клюки и търсене на сензации в медйното пространтво... Но така ще е докат властта едва едва "пипа" случая КТБ..... Едно искане за екстрадицията на дон Цеци не съставиха както трябва.... да фане дикиш в съседна Сърбия.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.