Нов спортен център и детска железница край гара "Пионер"

Устройственият план на Борисовата градина влиза за разглеждане в общината

Нов спортен център и детска железница край гара "Пионер"

Възстановяване на емблематични за Борисовата градина места в максимално близък до автентичния им вид, изграждане на спортен център и детска железница в района на бившата гара "Пионер", изместване на конната база и обособяване на три паркинга по периферията на парка. Това са част от предложеният в подробния устройствен план на Борисовата градина,

внесен за разглеждане от Общинския експертен съвет по устройство на територията.

Разработката, направена от "Ковачев архитекти", трябва да бъде гледана за първи път във вторник. Евентуалните забележки на експертния съвет ще трябва да бъдат отразени в нея.

Борисовата градина няма подробен устройствен план и идеята за изработването му беше чрез него да се спрат мераците за застрояване на парка от страна на частните собственици на парцели. През лятото на миналата година бяха представени основните идеи за бъдещето на парка.

По-малко паркинги

Към момента са отпаднали част от предложенията за нови паркинги. В последния засега вариант се предлагат три такива. Идеята е на мястото на автокъщата "Капитолия" да се направи музей "Зелената памет", а под него да има подземен паркинг за 420 коли. Подземен паркинг с 340 места е планиран и в района на гара "Пионер", където трябва да има и надземен паркинг за 40 автомобила. Предвижда се да може да се паркира и в сервитута на неизползваната в момента трамвайна линия между Телевизионната кула и Руското посолство.

"Бяхме предложили да се паркира и по ул. "Кирил Видински" в района на Семинарията. Тогава граждански организации се възпротивиха, обвиниха ме, че взимам от територията на парка. Общината обаче на практика вече приложи тази наша идея, тъй като по тази улица има зона за платено паркиране", коментира арх. Атанас Ковачев. Той допълни, че не се предвиждат паркинги в територията на Борисовата градина и никога не е имало такива идеи.

Изместване на конната база

В същото време арх. Ковачев стои зад идеята си за изместване на конната база на "Спортна София" от сегашното ѝ място в близост до Националния стадион "Васил Левски" към Столичния зоопарк. Срещу това се обявиха пет неправителствени организации, които смятат, че достъпът до базата ще се затрудни, ако бъде преместена. Според арх. Ковачев обаче мястото на базата не е в центъра на града. Идеята е мястото да бъде озеленено. Същото трябва да се случи и с близкия стадион "Юнак", който стои затворен и ограден от години. Той трябва да бъде затревен, като се запази формата на стадион. Според разработката може да се ползва за срещи, концерти, а през зимата - като пързалка.

По-малко заведения

Устройственият план предвижда още на езерото "Ариана" да остане ресторантът към Националния стадион и заведението в средата на водната площ. Предложението обаче е на мястото на ресторанта в езерото да се възстанови съществувалата там бирария и заведението да действа като бирария. Трябва да изчезне заведението до Орлов мост. Допустимо е и възстановяването на музикалния фонтан със светомузика, който е бил направен през 80-те години. Използването на дъното на езерото за зимна пързалка също остава. Не се допуска обаче разполагането на преместваеми съоръжения в частта към Орлов мост.

На мястото на ресторанта "Веселото село" трябва да бъде възстановена детска площадка.

На мястото на заведението "Маймунарника" идеята е да се възстановят Трите дансинга. Дава се възможност там да се направи естрада, а наоколо да има преместваеми обекти, които обаче да са изградени по типови проекти.

Планът предвижда Климатичното училище да бъде възстановено по автентични данни, както и да се търси начин за отваряне на наблюдателната площадка на Телевизионната кула за посетители.

Спортни терени

Ограничения се въвеждат за спортните обекти на територията на парка. За Националния стадион и стадиона на ЦСКА се допуска само изграждането на подвижни козирки на трибуните. Ново строителство не се разрешава.

Предвижда се нов спортен комплекс в района на гара "Пионер". Там трябва да бъдат направени спортна зала, съблекални, паркинг, велотрасета. Предложението е сградата на гарата да бъде запазена и от нея да тръгва детска железница. Според арх. Ковачев това, че теренът, собственост на Националната компания "Железопътна инфраструктура", ще се продава, няма отношение към устройствения план. Бъдещият собственик ще трябва да се съобрази с крайното отреждане в него.

Според проекта неработещата от години къпалня "Мария Луиза" трябва да запази предназначението си и трябва да се търси начин да бъде отворена отново за посещения. Планът допуска единствено реконструкция на съществуващите съоръжения, но никакви нови сгради или промяна на предназначението на имота, който е частна собственост.

В подробния устройствен план е заложено и възстановяване в автентичния му вид на Горския дом – изработената от майстор Рачо Ангелов композиция от дърворезбовани архитектурни елементи.

Трябва да бъде възстановен и Летният театър. Предвиждат се подмяна на настилките по алеите, но без да се асфалтират. Заложени са нови велоалеи, алея за конна езда, игрище за пейнтбол, място за пързаляне с шейни.

Идеята е също на територията на парка да не се допускат никакви реклами, а има изисквания към чадърите към заведенията, както и към оградите, ако се налага такива да бъдат правени около частните терени.

Споделяне

Още по темата

Още от България