Нов срив в доходността от депозитите

Причината е ръстът на спестяванията и замръзналото кредитиране

Нов срив в доходността от депозитите

До един процент годишна лихва по депозитите в лева или евро през ноември е паднала доходността на влоговете в банките. Ситуацията е прецедент за годините от началото на века, коментират анализатори.

"Лихвите се сриват навсякъде заради заливането на банките с финансов ресурс, който се замразява, без да е възможно да се използва за кредитиране", коментира финансовият анализатор Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Именно този ръст в спестяванията и замръзналото кредитиране се отразяват като много голямо бреме за самите институции. На практика увеличаването на привлечените средства означава увеличаване на лихвите и на лихвения разход за тях, и за да понижат този лихвен разход, те предприемат мерки към понижаване на лихви по депозити. За да генерира доход от тези спестявания, тя трябва да ги предостави под формата на кредити и вече самият лихвен марж, който се реализира между лихвата по кредити по депозит, представлява печалба за банката", допълни Николова, цитирана от БНР.

Банките не очакват развитие на кредитния пазар през близките месеци в средносрочен и краткосрочен план.

Единици са банките, които предлагат промоционални лихвени проценти по годишните депозити до четири на сто. Това обаче не означава, че те са рискови за пазара.

През октомври доходността от банковите депозити е запазила тенденцията от предходните месеци и е продължила да пада. За десетия месец на 2014 г. общо 9 финансови институции на банковия пазар в България са влошили условията по срочните си влогове за физически лица.

Изчисленията показват, че лихвите по депозитите в лева за октомври са спаднали средно с 0.7 процентни пункта до 1.48% за разлика от 1.55% за септември. За влоговете в евро разликата е по-голяма и надхвърля 0.24 процентни пункта от 1.67 на сто за деветия месец на годината до 1.43 на сто за следващия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?