Нов свидетел оспори показания, уличаващи Лазар Колев като убиец на сестрите Белнейски

Лазар Колев, сн. БГНЕС

Нов свидетел по делото "Белнейски" оспори уличаващи показания срещу Лазар Колев, обвинен за убийството на сестрите Христина и Росица. Това стана във вторник по време на заседание на Пловдивския апелативен съд, който продължи разглеждането на делото по жалбата на Лазар Колев, осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на двете момичета. Делото беше върнато на пловдивските магистрати по разпореждане на Върховния касационен съд.

 

Бившият затворник Ангел Атанасов, който е свидетел на защитата на Колев, заяви пред заседателите, че свидетелят на обвинението Владимир Славов – Иширковеца, който заяви пред съда, че Колев си е признал пред него в затвора за престъплението, всъщност го е натопил заради облаги.

 

Според Атанасов Славов е получил работа в затвора и по този начин е имал възможност да намали присъдата си. Стана ясно, че Атанасов е пристигнал за делото директно от Германия. Той добави, че Иширковецът се е занимавал с фалшифициране на документи и по думите му "е психопат и за да получи нещо е готов и майка си да продаде".

 

От своя страна Владимир Славов коментира, че не е получавал никакви облаги и повтори, че е сигурен, че Лазар Колев е убиецът. По думите на Иширковецът той е имал помагач, който е участвал във взимането на сестрите на автостоп.

 

След продължила поне час очна ставка между двамата свидетели бяха установени противоречия в показанията им. При разпита първоначално Атанасов каза, че са се срещнали очи в очи с Владимир Славов - Иширковеца през 2006 година в коридора до приемната на Софийския затвор. При очната ставка Атанасов каза, че го е видял през шпионката и дори са се напсували. За да го подпомогне, адвокат Марин Марковски поясни, че шпионката е била с по-големи размери и те са се видели действително лице в лице. Ангел Атанасов е имал достъп до коридора, тъй като по това време е бил поддръжка като параджия.

 

Съдебният състав предупреди Марковски да не се опитва да влияе върху свидетелските показания, като го заплаши с глоба. Свидетелят Владимир Славов - Иширковеца отрече всичко казано от Атанасов, като през цялото време повтаряше, че всичко са фантасмагории и измишльотини. Очната ставка между двамата траеше почти час.

 

Адвокатите на Лазар Колев изразиха задоволство от разпита на новия свидетел, който според тях доказва че не може да се вярва на думите на Славов. Относно това, че Атанасов има три присъди, две от които за въоръжен грабеж, адвокат Марковски добави, че е нормално "да е с криминално минало, тъй като тези хора са били заедно по затворите и там са се запознали, а освен това показанията му са подкрепени с писмените документи, които съдът тук е вложил по делото".

 

Колев бе признат от пазарджишкия окръжен съд за виновен в това, че на 28 януари 2006 гoдина с цел да бъдат прикрити други престъпления - изнасилване и блудство, за които също е признат за виновен, при условията на опасен рецидив, с особена жестокост и по особено мъчителен начин, умишлено е умъртвил сестрите Росица и Христина Белнейски.

 

Лазар Колев е осъден да заплати на родителите им обезщетение за претърпени морални вреди по 100 000 лв. за всяка от пострадалите - общо 400 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?