Нов търг за отдаване на земи под наем обяви "Агрион"

Нов търг за отдаване на земи под наем обяви "Агрион"

Арендаторите сами предлагат цената, която са готови да платят за желаните парцели

Търгове за наемане на земя стартира за втора поредна година компанията за управление на земеделска земя "Агрион" и от 22 март всички нейни офиси в страната ще приемат оферти, в които потенциалните арендатори сами ще предлагат цената, която са готови да платят.

Така на принципа на конкуренцията между фермерите и техните финансови възможности пазарът сам ще определи рентните нива, допълват от компанията.

Масовата практика на крупните собственици е еднолично да се договарят с големите арендатори в конкретното землище. Очаква се с търговете монополът в някои райони да се разбие и по-малки производители да имат възможност да наемат атрактивни парцели в нови землища.

За всеки от отдаваните от "Агрион" парцели ще се търсят поне по няколко оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане участниците на пазара.

Рентните нива варират в доста широк диапазон в различните райони на страната, защото зависят от няколко важни фактора - качеството на земята, мястото и големината, добитата продукция и изкупните цени. Рентите зависят и от броя на арендаторите и техните активности в конкретните землища. Търсят се предимно окрупнени парцели. От една страна фермерите се оплакват от ниските изкупни цени на продукцията, от друга данни на статистиката показва ръст на износа.

"Смятаме, че пазарът е най-точният и справедлив оценител и затова решихме да отдадем земята именно чрез търгове. Това е нова и уникална възможност в нашия сектор и за всички, които активно се занимават със земеделие, искат да разширят капацитета на стопанствата си или да влязат в нови землища”, коментираха от мениджмънта на "Агрион”.

Експертите очакват интерес към предложените парцели за наемане и от фермери от други отрасли на земеделието извън зърнопроизводството – именно плодове и зеленчуци, животновъди, биопроизводители, които тепърва преживяват своя ренесанс.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?