Нов терминал на порт Бургас направи износа на зърно още по-атрактивен

Нов терминал на порт Бургас направи износа на зърно още по-атрактивен

Използвано от затворения металургичен комбинат "Кремиковци" корабно място на пристанище Бургас, което може да приема дълбоко газещи плавателни съдове, е преоборудвано в зърнен терминал, през който вече се товарят по-големи количества селскостопанска продукция за износ и този бизнес става още по-атрактивен, тъй като може да се стигат по-далечни дестинации при по ниски разходи по транспорта. Това съобщиха от "БМФ Порт Бургас", което е реализирало проекта и е собственост Кирил Домусчиев.

Така за първи път у нас може да се товарят кораби от типа "Панамакс”, които заради газенето на дълбочина 14 метра и огромния им капацитет са предпочитани за морския превоз на зърно.

От началото на активната жътвена кампания 4 огромни зърновоза са преминали през новия зърнен терминал, съобщава дружеството. За Израел е заминал моторен кораб от типа "Панамокс" с 42 хил. тона зърно, а за Испания – 55 хил. тона.. В четвъртък на корабното място на пристанище "Бургас Изток 2" се товари с 62 хил. тона зърно за Саудитска Арабия още един такъв плавателен съд. На рейд чака още един "Панамакс".

Досега в българските пристанища Варна и Бургас ограниченията в газенето е било до 11 метра и корабите са се товарили максимално с 50 хил. тона товари. Заради високия транспортен разход износът на българското зърно е бил ограничен само до района на Средиземноморието. В Черноморския басейн с пълен капацитет корабите са били товарени само в румънското пристанище Констанца и в някои украински портове.

"БМФ Порт Бургас" решава да ползва корабното място на "Кремиковци" и преобразува наличните кранове, механизация и складова база за товарене на зърно, постигнати са споразумения с търговците, с организациите за контрола върху качеството на товаро-разтоварните дейности и терминалът е одобрен от съответните сертифициращи органи като място, подходящо за товарене на зърно.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?