Нов терминал на порт Бургас направи износа на зърно още по-атрактивен

Нов терминал на порт Бургас направи износа на зърно още по-атрактивен

Използвано от затворения металургичен комбинат "Кремиковци" корабно място на пристанище Бургас, което може да приема дълбоко газещи плавателни съдове, е преоборудвано в зърнен терминал, през който вече се товарят по-големи количества селскостопанска продукция за износ и този бизнес става още по-атрактивен, тъй като може да се стигат по-далечни дестинации при по ниски разходи по транспорта. Това съобщиха от "БМФ Порт Бургас", което е реализирало проекта и е собственост Кирил Домусчиев.

Така за първи път у нас може да се товарят кораби от типа "Панамакс”, които заради газенето на дълбочина 14 метра и огромния им капацитет са предпочитани за морския превоз на зърно.

От началото на активната жътвена кампания 4 огромни зърновоза са преминали през новия зърнен терминал, съобщава дружеството. За Израел е заминал моторен кораб от типа "Панамокс" с 42 хил. тона зърно, а за Испания – 55 хил. тона.. В четвъртък на корабното място на пристанище "Бургас Изток 2" се товари с 62 хил. тона зърно за Саудитска Арабия още един такъв плавателен съд. На рейд чака още един "Панамакс".

Досега в българските пристанища Варна и Бургас ограниченията в газенето е било до 11 метра и корабите са се товарили максимално с 50 хил. тона товари. Заради високия транспортен разход износът на българското зърно е бил ограничен само до района на Средиземноморието. В Черноморския басейн с пълен капацитет корабите са били товарени само в румънското пристанище Констанца и в някои украински портове.

"БМФ Порт Бургас" решава да ползва корабното място на "Кремиковци" и преобразува наличните кранове, механизация и складова база за товарене на зърно, постигнати са споразумения с търговците, с организациите за контрола върху качеството на товаро-разтоварните дейности и терминалът е одобрен от съответните сертифициращи органи като място, подходящо за товарене на зърно.

Споделяне
Още от Бизнес