Нов тежък срив на руската рубла спрямо долара и еврото

Доларът постигна исторически максимум спрямо руската рубла в понеделник, а еврото се вдигна до най-високите си стойности след май тази година, предадоха руските информационни агенции. Рублата е на минимума си спрямо бивалутната кошница (долар и евро), съпоставено с май, уточняват агенциите.

Според тях причината е геополитическото напрежение.

В хода на търговията на Московската борса доларът се вдигна до 37.51 рубли, а еврото достигна 49.275 рубли. При това доларът обнови историческия си максимум спрямо рублата, а еврото - максимума от май. По време на непрекъснатия ръст от 26 август насам, доларът поскъпна с 1.3 рубли, или с 3.6%, а еврото се вдигна с 1.5 рубли, или с 3.2%, уточнява Интерфакс.

По време на търговията в понеделник бивалутната кошница достигна 42.8 рубли. Историческият максимум на кошницата, постигнат на 3 март, бе 43.375 рубли. Според решението на Руската централна банка от 18 август, регулаторът може да започне интервенция на пазара в защита на рублата, ако стойността на кошницата стигне 44.4 рубли.

Експертите обясняват натиска над рублата с геополитиката. Както бе съобщено, на срещата на върха в Брюксел в събота бе решено да се въведат нови санкции срещу Русия, ако продължи ескалацията на конфликта в Украйна. Според западните медии новите санкции могат да засегнат финансовия и енергийния сектор на Русия.

Конкретните предложения от страните членки на ЕС ще бъдат разгледани през седмицата. Според в. "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от Интерфакс, американските официални лица поддържат тесни контакти с ЕС, за да координират както времето на въвеждането, така и мащаба на санкциите. При това американските санкции трябва да подействат на лица, които са близки до вземането на решения в Кремъл, отбелязва вестникът.

Москва е готова да отговори на новите санкции, ако ЕС реши да ги въведе, заявиха от Министерството на външните работи на Руската федерация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят