Нов тежък срив на руската рубла спрямо долара и еврото

Доларът постигна исторически максимум спрямо руската рубла в понеделник, а еврото се вдигна до най-високите си стойности след май тази година, предадоха руските информационни агенции. Рублата е на минимума си спрямо бивалутната кошница (долар и евро), съпоставено с май, уточняват агенциите.

Според тях причината е геополитическото напрежение.

В хода на търговията на Московската борса доларът се вдигна до 37.51 рубли, а еврото достигна 49.275 рубли. При това доларът обнови историческия си максимум спрямо рублата, а еврото - максимума от май. По време на непрекъснатия ръст от 26 август насам, доларът поскъпна с 1.3 рубли, или с 3.6%, а еврото се вдигна с 1.5 рубли, или с 3.2%, уточнява Интерфакс.

По време на търговията в понеделник бивалутната кошница достигна 42.8 рубли. Историческият максимум на кошницата, постигнат на 3 март, бе 43.375 рубли. Според решението на Руската централна банка от 18 август, регулаторът може да започне интервенция на пазара в защита на рублата, ако стойността на кошницата стигне 44.4 рубли.

Експертите обясняват натиска над рублата с геополитиката. Както бе съобщено, на срещата на върха в Брюксел в събота бе решено да се въведат нови санкции срещу Русия, ако продължи ескалацията на конфликта в Украйна. Според западните медии новите санкции могат да засегнат финансовия и енергийния сектор на Русия.

Конкретните предложения от страните членки на ЕС ще бъдат разгледани през седмицата. Според в. "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от Интерфакс, американските официални лица поддържат тесни контакти с ЕС, за да координират както времето на въвеждането, така и мащаба на санкциите. При това американските санкции трябва да подействат на лица, които са близки до вземането на решения в Кремъл, отбелязва вестникът.

Москва е готова да отговори на новите санкции, ако ЕС реши да ги въведе, заявиха от Министерството на външните работи на Руската федерация.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?