Нов тип обща фактури има столичното парно

Нов тип обща фактури има столичното парно

Потребителите на "Топлофикация София" ще получат нов тип обща фактура за отоплителния сезон 2020/2021 като от дружеството твърдят, че вече информацията за консумацията и начинът за образуването на сметката са представени по-просто и ясно. В същото време максимално се доближава до вече позната на клиентите месечна фактура, въведена в началото на миналия отоплителен сезон, съобщиха от общинското парно в понеделник.

След въвеждането на новата билинг система и фактури миналата година обаче столичани бяха сюрпризирани от високи изравнителни сметки – особено онези от тях, които плащат на равни месечни вноски. Това се случи, въпреки че много от софиянци имаха все още да си получават компенсациите за надплатените суми по сметките след намаляването на цената на природния газ със стара дата – от август 2019 г. Проверка на енергийния регулатор обаче не откри нарушения с изравнителните сметки.

От дружеството обясняват, че изцяло ново е включеното във фактурите допълнително пояснение относно възможните разлики с изравнителните сметки, които потребителите са получили от топлинните си счетоводители. Това се налагало, тъй като справките от фирмите за дялово разпределение не отразяват извършените през отчетния период плащания.

Променени в оформлението на общата фактура са данните за заплащането на използваната топлинна енергия по прогнозно потребление и на равни месечни вноски. В новите фактури все още фигурират и досегашните потребителски реквизити, като абонатен номер, заедно с въведените от новата информационна система - номер на инсталация и договорна сметка. Старите и новите данни фигурират едновременно, за да имат абонатите достатъчно време да свикнат и да се ориентират в данните, уточняват от столичното топлофикационно дружество.

На началната страница ще е посочен реалният разход за топлинна енергия по двата ценови периода, изчислен от фирмите за дялово разпределение. Стойността на потребеното количество енергия за отчетния период е видимо в последния ред на първата таблица.

На начална страница е добавено поле, в което е посочена сумата за доплащане или връщане по общата фактура. Допълнително е посочен и крайният срок за рекламации по изготвените изравнителни сметки.

Детайлно описание на сметките с ясни графични обозначения може да се види на сайта на дружеството https://toplo.bg/about/txt.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?