”Енергийните” решения в Боровец

Нов тласък за ”Белене”, седми реактор в ”Козлодуй” и данъци за възобновяемата енергия

Нов тласък за ”Белене”, седми реактор в ”Козлодуй” и данъци за възобновяемата енергия

Управляващите ще съживяват проекта АЕЦ ”Белене”, докато преговарят с американската ”Уестингхаус” за нов седми реактор в АЕЦ ”Козлодуй” и подкрепят предложението на ”Атака” за налагане на 20 процента данък върху приходите от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това бяха основните решения за енергийния сектор, взети по време управленския семинар на БСП и ДПС с участието на министрите от кабинета ”Орешарски”, който се проведе в петък и събота в Боровец.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че България трябва да построи седми блок в "Козлодуй" и да продължи проекта "Белене".

”Позицията на БСП е много ясна и последователна – ние сме убедени, че нашата енергетика е силна и независима. Тези неща ще наложат да има нов блок на АЕЦ "Козлодуй", и ново "Белене". Възможността да изнасяме ток е важен компонент”, обясни той.

"Работи се по въпроса с изграждането на АЕЦ "Белене", потвърди премиерът Пламен Орешарски, но без да даде подробности. Само след шест дни България трябва да представи своята позиция по международния арбитраж за ”Белене”. Руската страна вече заведе дело срещу страната ни заради отказа да се строи централата. По-рано през деня енергийният министър Драгомир Стойнев категорично отказа да коментира темата, за да не се използват неговите коментари от руснаците по време на делото.

Без парична гаранция за седми блок в ”Козлодуй”

България няма да дава парична гаранция, ако реши да строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй" с реактор на американската компания "Уестингхаус", съобщи по-рано през деня Драгомир Стойнев пред радио ”Дарик”. Той уточни, че единствено искане на компанията е страната ни да гарантира, че няма да променя сегашното законодателство и няма  да въведе данък върху ядрената енергетика.

Той обясни, че не е бил разбран правилно, когато при завръщането си от САЩ съобщи за разговорите си с "Уестингхаус" и спомена за държавна гаранция. ”Тя няма да е финансова, а само ангажимент за запазване на данъчната система”, каза Стойнев. 

По въпроса дали ще се прави конкурс за строежа на седми блок, Стойнев каза, че единствено реакторите на "Уестингхаус" и "Атомстройекспорт" отговарят на параметрите, поставени от България, но американската технология е по-сигурната, което от своя страна обезсмисля конкурса.  

”Конкурс трябва да има за изпълнител, за да се изгради реактор, но когато става въпрос за технология, технологията е само една. Имаше голямо неразбиране по темата и опозицията се нахвърли върху мен. Аз продължавам стъпките на правителството на ГЕРБ. На 11 април 2012 година Министерски съвет, с премиер Бойко Борисов, дава съгласие да се предприемат действия за изграждането на нова ядрена мощност. След което има технически-икономически анализ на експертите от АЕЦ „Козлодуй” по време на управлението на ГЕРБ. Определят се критерии за подбор на бъдещ реактор – търси се реактор между 1000-1200 мегавата, той трябва да бъде водо-воден, да има лиценз в страна производител. На тези критерии до момента отговарят руските реактори и американските реактори. Оказа се, че американската технология е най-безопасна. Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност", каза Стойнев.

Трябва да се избере технология, а не държава

Той допълни, че не бива да се избира държава, а да се избере технология. В случая американската технология е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност. Ако захранването бъде прекъснато, реакторът се охлажда в продължение на 10 дни. Реакторът AP-1000 на "Уестингхаус" е единственият, който предоставя тази технология.

 ”Тази технология е най-безопасна за българските граждани. С безопасността компромис не трябва да се прави. Технологията е само една и ако излязат сметките и ако ни удовлетворява финансовият модел, американската "Ексимбанк" ще финансира строителството, а заемът ще се изплаща с бъдеща продажба на ток" каза Стойнев.  

Той допълни, че при предварителните разговори американците са гарантирали, че цената за България ще е по-ниска, отколкото плаща Китай за  същата технология. 

Според Стойнев трябва да се даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разговори с "Уестингхаус" по финансовата рамка и по създаването на проектната компания.

"Ако финансовият модел не ни удовлетворява и цената е непоносима, ние няма да се съгласим да предприемем последващи действия. Ако не се споразумеем с ”Уестингхаус”, ще търсим други възможности, защото България трябва да развива ядрената си енергетиката", каза Стойнев.

Пълно съгласие с ”Атака” за новия данък ”ВЕИ”

В събота стана ясно още, че парламентарните групи на БСП и ДПС ще подкрепят предложението на "Атака" приходите на вятърните и слънчевите централи да се облагат с 20-процентен данък върху приходите. ”Атака” внесе своето предложение в началото на седмицата и то изненадващо беше прието на последното заседание на бюджетната комисия при обсъждането на второ четене на закона за бюджета за догодина.

В събота финансовият министър Петър Кънев обясни, че очакваните приходи в бюджета от тази мярка са 160 млн. лв.

"Касае се за един пазар за около 700 млн. лв. годишно, който срещу 700 милиона лева годишно осигурява около 8 процента от потреблението на енергия в България", каза Чобанов. По думите му приходите от данъка ще се използват като буфер в бюджета.

В петък от Българската фотоволтаична асоциация обявиха, че са ”шокирани” от решението и попитаха премиера Пламен Орешарски дали унищожаването на "зеления сектор" е новата икономическа политика на правителството. Въвеждането на данъка бе подкрепено и от енергийния министър Драгомир Стойнев

"Шокирани сме, че министърът на икономиката и енергетиката подкрепя предложението... Изненадани сме, че български министър възприема за легитимно решение, което е прието на тъмно, без дебат, без обсъждане с инвеститорите, и в пълно противоречие с Конституцията и законите на страната", посочва организацията, която уличи в лъжа министър Стойнев, който обясни, че такъв данък има още в Испания и Гърция.

В събота пред ”Дарик” Драгомир Стойнев обясни, че министерството е имало намерение да въведе всъщност данък от 30%, но се е отказало. Той подчерта, че и Брюксел наскоро призова държавите да преразгледат насърчителните си политики към зелената енергетика заради понижаването на цените на съоръженията. ”Т.е., в България се случва нещо, което ще се случва и другаде в ЕС", каза Стойнев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес