Нов удар за Цветанов: Лекарите, обявени за "убийци" на бебе, са невинни

И деветорната медицинска експертиза доказва, че плодът е бил мъртвороден

Нов политически удар за вътрешния министър Цветан Цветанов: деветорна медицинска експертиза обяви за невинни петимата лекари от Горна Оряховица, които той обяви за "убийци" на недоносено бебе. Експертизата бе назначена в началото на 2011 година, след като първото мнение на петимата експерти бе, че медиците са невинни, но прокуратурата във Велико Търново реши да не ѝ се доверява. Предстои делото, по което Цветанов чете СРС-та в парламента, да бъде прекратено, съобщи сайтът "Правен свят".

 

Информация бе потвърдена пред Mediapool от Окръжна прокуратура-Велико Търново. Случаят ще бъде приключен в момента, в който всички девет експерти подпишат документа.

 

Лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефът на родилното отделени на болницата в Горна Оряховица и д-р Димитър Сотиров бяха обвинени от министъра в "предумишлено умъртвяване" на бебе на непълнолетна родилка през ноември 2010 г.

 

Преди ден трима от тези петима лекари бяха оправдани и от Габровския окръжен съд по дело за престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе на жена от Дебелец на 1 юли 2009 г.

 

Те се озоваха на подсъдимата скамейка по разследване за смъртта на бебето на жената от Дебелец скоро, след като Цветанов ги обяви за убийци на друго новородено през 2010 г. През декември същата година той чете от трибуната на парламента разсекртени стенограми от специални разузнавателни средства (СРС), след като медицинската общност и депутати протестираха бурно срещу "полицейщината" и действията на властите спрямо четиримата горнооряховски медици.

 

Лекарите са били подслушвани във връзка с разследване за длъжностни престъпления в болницата. От СРС-та Цветанов научава за смъртта на недоносено дете, абортирано от 17-годишна ученичка. Той решава да направи национално достояние шокиращи реплики от разговори между медиците, които според него доказват, че бебето е умишлено умъртвено.

 

Въпреки твърденията им, че плодът на 17-годишната родилка е бил мъртвороден, лекарите от Горна Оряховица бяха арестувани показно и държани няколко дни в следствието.

 

Ден след това, на 3-ти декември, Цветанов влезе в ролята на Върховния съд и сам им произнесе присъдата в Народното събрание - "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс".

 

Преди ден д-р Стефан Лазаров заяви пред медиите: "Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам? Как да съм доволен? От какво? Знаете ли, че в момента съм инвалид – аз съм пенсионер, защото съм с много сериозно сърдечно заболяване".

Споделяне

Още по темата

Още от България