Нов ултиматум на Москва отложи пускането на газа

Нов ултиматум на Москва отложи пускането на газа

България няма техническа и технологическа възможност да получи природния газ, който Украйна обеща да предостави от собствените си резерви и очаква възобновяване на доставките от Русия, които трябваше да тръгнат в неделя, но се отложиха.

Поредното препятствие, поставено от Москва, накара Еврокомисията да заяви, че всички условия, изказани от Русия и Украйна, са били изпълнени и няма причина да се бави повече възстановяването на газовите доставки.

В неделя сутринта министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че е започнало запълването на газопреносната мрежа в Молдова, която е свързана с Румъния, но България няма връзка с мрежата на северната ни съседка.

За България единствен шанс остава възобновяването на доставките от Русия. България е в процес на изчакване на 36-те часа на идването на природния газ от Русия, уточни министърът.

По-късно обаче руският държавен монополист "Газпром" заяви, че все още не е получил по "официални канали" от Украйна копия от споразумението за международните наблюдатели.

Москва постави условия

Документът бе подписан преди ден от Киев и Москва с посредничество на ЕС и чешкото председателство на ЕС обяви в неделя, че вече няма препятствия за възстановяване на доставките, тъй като и международните наблюдатели са разположени на диспечерските станции в Украйна, за да контролират транзита.

По-рано Русия настояваше, че ще възстанови доставките веднага след разполагането на наблюдателите.

В неделя следобед обаче руският президент Дмитрий Медведев постави две условия за подновяване на транзита. Първото е "наличието на документ, чийто текст съответства на документа, който бе подготвен, съгласуван и подписан от руската страна", е заявил Медведев на среща с първия вицепремиер Игор Сечин.

Второто условие е "реалното присъствие на наблюдатели на местата, където ще се осъществява контрол - на украинските граници и в подземните хранилища на газ", предадоха руските медии.

Брюксел: Няма причина да се бави пускането на газа

Европейската комисия заяви в декларация, че няма причина да се бави възобновяването на доставките, след като мисията наблюдатели на ЕС се намира вече по места и референтните условия за работата ѝ са подписани.

Освен до набелязаните измервателни центрове и компресорни станции, наблюдателите са получили достъп до главния разпределителен център на украинската компания "Нафтогаз" и вече са подготвили първия си доклад, а друг екип ще бъде изпратен в главния разпределителен център на руската компания "Газпром" в Москва.

ЕК посочва, че страните, които подписаха в събота референтните условия за дейността на мониторинговата мисия, са получили копия на споразумението. ЕК е на мнение, че декларацията на Украйна не добавя нищо и не се различава от договорените референтни условия. След като бъде възстановено подаването, ще са нужни поне 36 часа, за да достигне природният газ до консуматорите в страни като България, Сърбия и Босна, които за в плен на сурови зимни студове, отбелязват световните агенции.

В отговор на европейското предупреждение руският премиер Владимир Путин е информирал по телефона председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че към предадените от Украйна документи има допълнения, които са неприемливи. Претенциите са към декларация на Киев, в която, според Русия, се съдържат "лъжливи твърдения, че Украйна не е отклонявала газ, и че цялото количество газ от Русия отишъл в Европа", предаде ИТАР-ТАСС.

Путин предупредил, че документът трябва да бъде подписан от Украйна без каквито и да било уговорки. Руският президент от своя страна е забранил прилагането на споразумението за мониторинга, което означава, че газът няма да тръгне.

Наблюдателите, излъчени от ЕС, Русия и Украйна, ще следят подаването на газ от Русия към транзитните тръби в Украйна и дали тези количества се транзитират към европейския пазар. В началото на седмицата Москва прекрати изцяло транзита през Украйна, тъй като твърди, че украинците го крадат. Киев отрича тези обвинения и под европейски натиск се съгласи да приеме монитронга.

Утеха: "Газпром" ще подаде първо на България

За България, най-тежко засегната от газовата криза, остава утехата, че ще е първата страна, която ще получи руски природен газ, след като Русия получи подписаните от Украйна протоколи за международните наблюдатели. Такова уверение е получил премиерът Сергей Станишев, който в неделя е провел телефонен разговор с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер. Президентът Георги Първанов от своя страна е разговарял с румънския си колега Траян Бъсеску, от когото е поискал съдействие за осигуряването, при необходимост, на безпрепятствено транзитиране на газа през газопреносната система на Румъния.

Бъсеску се ангажирал, че при подаване на газ от Украйна в станция Исакча, той незабавно ще бъде транспортиран по газопровода за България. Румънският държавен глава предложил, при необходимост, Румъния да подпомогне България с временни доставки на мазут и електроенергия. Станишев заяви, че не се съмнява в добрата воля нито на Украйна, нито на Русия да помогнат на България. Според него минимум до 21 януари могат да се подават 40-45 на сто от нормалното потребление на газ в страната към 4 януари или по около 5.7 млн. куб. м. През следващ период, макар и в по-малки обеми, също ще има възможност за газоподаване.

Посредниците с "Газпром" са проблем за обезщетенията

Това, че нямаме директен договор с "Газпром", а се минава през посредници, създава проблеми при искане на обезщетения, а винаги, когато има посредници, се завишава и цената", коментира вицепремиерът Ивайло Калфин пред БНР.

Премиерът Станишев каза, че се обмислят всякакви варианти на действие във връзка с компенсациите, въз основа на претърпените щети. Той припомни, че основните договори, по които страната получава газ чрез посредници, са от 1997-1998 г. През 2006 г. неговото правителство подписа нов договор, отново с посредници, за по-високи цени с "Газпром", преди изтичането на стария. Сега министър Петър Димитров твърди, че през тази година България настоявала пред "Газпром" за отпадане на посредниците.

Путин обяви щети и поиска да приватизират украинската мрежа

Междувременно руският премиер Владимир Путин обяви, че загубите на "Газпром" заради прекратяването на транзита през Украйна възлизат на около 800 млн. долара. В интервюто пред германския тв канал АРД, което ще бъде излъчено на 14 януари, Путин отправя съвет към ЕС да отпусне кредит на Украйна, за да може тя да погаси дълга си към "Газпром", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Путин казва още, че ако Киев е съгласен, Москва е готова да обмисли възможността да участва в приватизацията на украинската газопреносна мрежа. Започват разговори с

Гърция и Румъния за свързване на мрежите

В понеделник в Брюксел ще се проведат разговори между България, Румъния и Гърция за свързване на българската газопреносна мрежа с тази на двете съседни страни. Министър Петър Димитров изрази очакване на тази среща да бъде постигнато съгласие, за да се премине към уточняване на основните параметри по тези проекти, с които България ще кандидатства за финансиране пред ЕС.

Страната ни ще поиска пари и за разширяване на газохранилището в Чирен, което ще струва около 250 млн. евро. Газовата връзка с Румъния ще струва около 30 млн. евро, а с Гърция - около 125 млн. евро.

Преди два дни министърът информира парламента, че има проблем с Атина във връзка с изграждането на трасето Хасково-Комотини, което ще свърже България с газопровода Турция – Гърция, тъй като гърците са планирали отклонение на тръбата за Италия и има съмнения, че капацитетът ще е достатъчен и за България.

Споделяне

Още от Бизнес