Нов вариант: Плавно увеличение на стажа за пенсия с по една година до 2013

Стажът за пенсия да се увеличава с по една година от 1 януари 20011 г. до 2013 г. Така ще се добавят трите години към сега изисквания стаж за пълна пенсия, които правителството възнамеряваше да въведе наведнъж от юли следващата година.

Този вариант е бил предложен от депутати от левицата на срещата им със социалния министър Тотю Младенов. Той предприе поредица срещи с парламентарно представените партии, за да разясни необходимостта от спешен старт на пенсионната реформа.

Преди това министърът проведе серия разговори с работодателите и синдикатите, с които не можа да сближи позициите по стъпките в реформата.

Левицата е поискала да се върне на предишния размер осигурителната вноска, която бе намалена с два пункта от началото на тази година.

От разговорите си с депутатите от ДПС министър Младенов харесал идеята размерът на вноската да зависи от ръста на брутния вътрешен продукт (БВП). От движението не одобрили вдигането на вноската, защото това няма да доведе автоматично до повече постъпления в касата на НОИ, а ще засили сивия сектор в икономиката и укриването им.

Споделяне

Още по темата

Още от България