Нов въздушен удар срещу сирийския град Хан Шейхун

Няма признаци за намаляване на напрежението между САЩ и Русия

Нов въздушен удар срещу сирийския град Хан Шейхун
Неидентифицирани самолети нанесоха в събота нов удар по град Хан Шейхун, в който по-рано тази седмица бе извършено нападение с химическо оръжие. Според сирийската организация "Местни координационни комитети" новата атака е била извършена от руски самолети.
 
Сирийският Център за наблюдение на правата на човека съобщи, че са поразени цели в източната част на града. Загинала е една жена. 
 
Ден след първите директни въздушни удари на САЩ срещу режима на Башар Асад в Сирия, няма признаци за намаляване на напрежението между САЩ и най-близките съюзници на Асад – Русия и Иран. 
 
Москва изпълни заканата си и прекъсна горещата линия с Пентагона, която осигуряваше сътрудничеството между руските и американските сили, за да няма инциденти във въздушното пространство над Сирия, а Техеран, обвини Вашингтон, че подпомага терористи и поиска международна проверка на химическата атака. 
 
САЩ разследват руските действия в Сирия
 
Американски висши военни съобщиха от своя стана, че САЩ проучват дали Русия е участвала в химическата атака, извършена от сирийския режим по-рано тази седмица. 
 
Те казаха, цитирани от Асошиейтед прес, че дрон, принадлежал или на Русия, или на Сирия, е бил забелязан да кръжи над мястото на нападението с химическо оръжие във вторник. 
 
Дронът се е оттеглил по-късно през деня, след като местни жители отишли в близката болница за лечение. Малко по-късно болницата била бомбардирана.
 
Според американските военни ударът срещу болницата може да е бил опит за прикриване на уликите от химическото нападение.
 
Източниците не са били упълномощени да правят публично изявление и затова са поискали да останат анонимни, посочи АП.
 
При химическата атака в сирийската провинция Идлиб бяха убити най-малко 70 души, сред които много жени и деца. 
 
В отговор САЩ за пръв път нанесоха директни въздушни удари срещу цели, свързани с режима на сирийския президент Башар Асад, което доведе до ескалация на отношенията между Вашингтон и Москва.
 
Вашингтон предупреди американските граждани в Русия да внимават 
 
В съботаамериканското посолство в Москва призова гражданите на САЩ в Русия да проявяват особена бдителност след ракетния удар по сирийското военно летище в провинция Хомс.
 
"Посолството на САЩ в Москва напомня на всички граждани на САЩ, че политическата обстановка в Русия изисква от тях да проявяват най-висока бдителност и предпазливост”, посочиха  от посолството.
 
”Предвид неотдавнашните събития е нараснала възможността от масови демонстрации, лични нападения и антиамерикански настроения. Напомняме на американските граждани, че дори мирните демонстрации могат да прераснат в стълкновения с употреба на насилие", се казва още в съобщението на посолството.
 
Техеран: Тръмп подпомага терористи
 
Другият основен съюзник на Асад – Иран, също продължи с критиките срещу решението на Доналд Тръмп.
 
Иранският президент Хасан Рохани го обвини, че подпомага "терористични" организации в Сирия. 
 
"Този господин, който взе властта в САЩ, претендираше, че иска да се бори с тероризма, но след американската атака всички терористични групи в Сирия празнуваха", заяви Хасан Рохани, но не спомена името на президента на САЩ.
 
В телевизионно изявление Рохани настоя да бъде сформирана "независима комисия, в която да участват неутрални страни, за разследване на предполагаемата химическа атака, тъй като според ООН Сирия не притежава химически оръжия".
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят