Нов въздушен удар срещу сирийския град Хан Шейхун

Няма признаци за намаляване на напрежението между САЩ и Русия

Нов въздушен удар срещу сирийския град Хан Шейхун
Неидентифицирани самолети нанесоха в събота нов удар по град Хан Шейхун, в който по-рано тази седмица бе извършено нападение с химическо оръжие. Според сирийската организация "Местни координационни комитети" новата атака е била извършена от руски самолети.
 
Сирийският Център за наблюдение на правата на човека съобщи, че са поразени цели в източната част на града. Загинала е една жена. 
 
Ден след първите директни въздушни удари на САЩ срещу режима на Башар Асад в Сирия, няма признаци за намаляване на напрежението между САЩ и най-близките съюзници на Асад – Русия и Иран. 
 
Москва изпълни заканата си и прекъсна горещата линия с Пентагона, която осигуряваше сътрудничеството между руските и американските сили, за да няма инциденти във въздушното пространство над Сирия, а Техеран, обвини Вашингтон, че подпомага терористи и поиска международна проверка на химическата атака. 
 
САЩ разследват руските действия в Сирия
 
Американски висши военни съобщиха от своя стана, че САЩ проучват дали Русия е участвала в химическата атака, извършена от сирийския режим по-рано тази седмица. 
 
Те казаха, цитирани от Асошиейтед прес, че дрон, принадлежал или на Русия, или на Сирия, е бил забелязан да кръжи над мястото на нападението с химическо оръжие във вторник. 
 
Дронът се е оттеглил по-късно през деня, след като местни жители отишли в близката болница за лечение. Малко по-късно болницата била бомбардирана.
 
Според американските военни ударът срещу болницата може да е бил опит за прикриване на уликите от химическото нападение.
 
Източниците не са били упълномощени да правят публично изявление и затова са поискали да останат анонимни, посочи АП.
 
При химическата атака в сирийската провинция Идлиб бяха убити най-малко 70 души, сред които много жени и деца. 
 
В отговор САЩ за пръв път нанесоха директни въздушни удари срещу цели, свързани с режима на сирийския президент Башар Асад, което доведе до ескалация на отношенията между Вашингтон и Москва.
 
Вашингтон предупреди американските граждани в Русия да внимават 
 
В съботаамериканското посолство в Москва призова гражданите на САЩ в Русия да проявяват особена бдителност след ракетния удар по сирийското военно летище в провинция Хомс.
 
"Посолството на САЩ в Москва напомня на всички граждани на САЩ, че политическата обстановка в Русия изисква от тях да проявяват най-висока бдителност и предпазливост”, посочиха  от посолството.
 
”Предвид неотдавнашните събития е нараснала възможността от масови демонстрации, лични нападения и антиамерикански настроения. Напомняме на американските граждани, че дори мирните демонстрации могат да прераснат в стълкновения с употреба на насилие", се казва още в съобщението на посолството.
 
Техеран: Тръмп подпомага терористи
 
Другият основен съюзник на Асад – Иран, също продължи с критиките срещу решението на Доналд Тръмп.
 
Иранският президент Хасан Рохани го обвини, че подпомага "терористични" организации в Сирия. 
 
"Този господин, който взе властта в САЩ, претендираше, че иска да се бори с тероризма, но след американската атака всички терористични групи в Сирия празнуваха", заяви Хасан Рохани, но не спомена името на президента на САЩ.
 
В телевизионно изявление Рохани настоя да бъде сформирана "независима комисия, в която да участват неутрални страни, за разследване на предполагаемата химическа атака, тъй като според ООН Сирия не притежава химически оръжия".
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?