Нов видео запис показва затрупаните чилийски миньори

Нов видео запис с трийсет и тримата блокирани под земята чилийски миньори показа как работниците пращат поздрави на близките си и казват, че са по-добре, след като са получили храна, предаде Асошиейтед прес в поноделник.

На записа мъжете са без горни дрехи заради горещината в мината и са обути в хирургически панталони, които да ги пазят сухи.

Повечето изглеждат ведри и благодарят на своите семейства и на спасителите за моралната подкрепа, която им оказват с ръчно написаните бележки, пускани през специално прокопани дупки. Но когато трябва да говорят за своите съпруги и деца, много от тях се пречупват и започват да плачат.

Властите им изпращат също вода, храна и лекарства през направените проходи.

За разлика от първия видео запис, излъчен в четвъртък, този показва малка част от обстановката на мястото, където се намират миньорите. Вместо това той явно е предназначен да бъде като обръщение на работниците към близките им.

Междувременно инженер, ръководещ прокопаването на тунела, през който да бъдат измъкнати миньорите, каза, че затрупаните работници ще трябва да подпомогнат собственото си спасяване, като разчистват хилядите тонове камъни, които ще нападат при изкопните дейности.

След като през последните седмици бяха пробити три дупки за комуникация и за доставяне на храна и лекарства, в понеделник започва прокарването на спасителен тунел. Най-напред ще бъде издълбана начална дупка, която постепенно ще бъде разширена, като голямо количество скална маса ще пада надолу в минната шахта, където от 5 август са блокирани работниците, пише БТА.

Ако дъното не бъде разчиствано от падналите камъни, това бързо би запушило дупката, като забави спасяването, което според специалисти вероятно ще отнеме четири месеца. Затова миньорите ще трябва да работят денонощно на смени, за да изнасят падналия материал, който ще бъде около 3-4 хиляди тона, отбеляза АП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?