Нов ВиК-скандал в Сливен след спечелен търг от свързана с Цветан Василев фирма

“Граждани за спасение на Сливен” сезират прокуратурата и министъра на регионалното развитие

Центъра на Сливен стоя разкопан през цялата 2011 г.

Нов скандал избухна покрай проекта с водния цикъл на Сливен заради спечелен търг за изграждане и ремонт на ВиК-мрежата в града от консорциум с водещ партньор “Водстрой 98”, зад която стои банкерът Цветан Василев. В открито писмо неправителствената организация “Граждани за спасение на Сливен” сигнализира, че е избрана една от най-скъпите оферти и ще бъде подписан договор на завишени цени. Те настояват за намесата на прокуратурата и Министерството на регионалното развитие.

 

“Цената не влияе на крайния резултат. Всеки един от участниците в търга, който иска, може да обжалва процедурата. Това е предизборно политическо говорене, всичко е направено по правилата”, коментира кметът на града Кольо Милев пред Mediapool.

 

Поръчката е поредната голяма за “Водстрой 98”, която в тандем с “Главболгарстрой“ (ГБС) от началото на годината спечели ремонта на Централната жп гара в София за 77 млн. лв. и строителството на спортната зала на Пловдив за 30 млн. лв.

 

Това е втори опит за избор на компания за водния цикъл на града. Предишната процедура беше прекратена по настояване на Европейската комисия след като Брюксел вдигна червен картон на тогавашния кмет Йордан Лечков заради възлагането чрез рамково споразумение, а не чрез търг. Така Сливен стоя близо две години с разкопани улици и загуби финансирането по предприсъединителната програма ИСПА. Сега парите идват по оперативна програма “Околна среда” и “Гражданите за спасение на Сливен” би трябвало да сезират Министерството на околната среда, а не на регионалното развитие, което няма отношение по тази процедура.

 

Търг за над 47 млн. лв.

 

В търга за разширение и подмяна на ВиК-мрежата на Сливен с прогнозна стойност над 47 млн. лв. без ДДС са участвали седем кандидата. Заради несъответствие с изискванията на конкурсната документация е отстранен един участник – “Обединение Гео Бел”, се казва в съобщение на община Сливен.

 

На първо място в търга е класирано дружеството “П.Г. Хидро партньори”, което влизат “Водстрой 98”, зад която стои мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и “Балканстрой”. Обединението е посочило в документацията за участие, че ще използва подизпълнители от Сливен - “Стройконсулт” и “Гради”.

 

На второ място е класиран консорциум “Райкомерс- Трейс”, в който влизат фирмите “Райкомерс конструкшънс” и “Трейс груп”.

 

Третото място е за “Станилов” ЕООД.

 

Четвърти е класиран консорциум “Сити Груп БГ”, в който влизат софийската “Стар Сити”, бургаската “Водоканалстрой” и италианската “Ферети интернешънъл”.

 

На пето място е “Обединение Воден проект Сливен 2013”, в което участват “Понсстройинженеринг”, “Джи пи груп” и “Понс холдинг”.

 

Последното място е за обединение “Стройконсулт Сливен 2013”. В него влизат кюстендилските “Руен холдинг” и “Рила”, софийската “Монимекс” и “Диц” и благоевградската “Агромах”.

 

Според тръжната документация решаващият фактор за избор на компанията е била техническата оценка с тежест от 70 точки, докато максималните точки за цената са 30.

 

Прогнозната стойност за разширението на над 10 км канализационната мрежа и ремонт на още 18 км канализация и близо 21 км водопровод е 47.7 млн. лв. без ДДС. Не е ясно каква цена е дал победителят, защото в съобщението на община Сливен липсва тази информация, както и колко точки е събрал.

 

Според “Гражданите за спасение на Сливен” консорциумът начело с “Водстрой 98” е спечелил търга с “цена по-висока с 800 000 лева от минимално посочената на първия в класирането”. Според неправителствената организация комисията по избор на изпълнител е класирал “Водстрой 98” на четвърто място, но кмета на града ги преместил на първо и е сключил договор с тях.

 

В ход е обжалване на процедурата

 

Няма такова нещо, по никакъв начин не съм участвал и не съм се месил в работата на комисията, каза кметът на Сливен Колю Милев, който беше избран с подкрепата на БСП. Той уточни, че все още не е сключен договорът с избрания изпълнител, защото в момента тече законовия 14-дневен срок за обжалване на процедурата в Комисията за защита на конкуренцията.

 

Според “Граждани за спасение на Сливен” сливенската “Биндер”, която нашумя със скандала “Батко и Братко”, първоначално е внесла жалба в КЗК, но впоследствие я оттеглила за да работи на обекта.

 

От представената от община Сливен информация не става ясно дали “Биндер” са участвали в търга, защото не са посочени имената на фирмите в отстранения консорциум. От компанията не бяха открити за коментар.

 

Строителният надзор – следващата седмица

 

Резултатите от избора на строителен надзор по проекта ще бъдат обявени следващата седмица, казаха от общината в Сливен.

 

Плановете са строителството на новия воден цикъл на града да започне през юни, ако няма обжалване на процедурите.

 

Общата стойност на целия проект е 64 млн. лева. Той трябва да бъде изпълнен до края на 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес