Нов вирус на птичия грип взе шеста жертва в Китай

Нов вирус на птичия грип взе шеста жертва в Китай

Вирусът на птичия грип H7N9 взе шеста жертва в Китай - в източната част от страната, където властите продължават да унищожават домашните птици в определени райони, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Франс прес. Починалият е 64-годишен селскостопански производител от провинция Чжъцзян.

В Източен Китай има 14 заразени с този вирус, а шестима са починали. След като вчера бе съобщено за поредните два смъртни случая, шанхайските местни власти започнаха кампания за унищожаване на домашни птици в региона.

Досега няма потвърждение, че вирусът H7N9 се предава от човек на човек. При все това Китай - първата държава, съобщила за новия грипен щам, информира, че пациент от Шанхай развил симптоми, наподобяващи птичи грип, след контакт със заразен от  тази болест, отбелязва ДПА.

САЩ следят отблизо положението с новия грипен щам H7N9 в Китай, който вече е взел пет жертви, съобщи говорителка на Белия дом, цитирана от Ройтерс.

Екипът по национална сигурност на Белия дом следи ситуацията, съобщи говорителката Кейтлин Хейдън. Центърът за контрол на заболяванията на САЩ има готовност да окаже съдействие на Световната здравна организация и на китайското министерство на здравеопазването при необходимост, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?