Нов вот на недоверие към кабинета, този път по сигурността

ГЕРБ внесе третия си вот, след като се закани да прави това "до дупка"

Премиерът Пламен Орешарски по време на обсъждането на предишния вот на недоверие, внесен от ГЕРБ

Парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски по сигурността. Това стана в сряда сутринта преди началото на пленарната работа на парламента за тази седмица.

Искането за вот бе депозирано в деловодството на Народното събрание от депутатите Красимир Ципов и Веселин Вучков.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Веселин Вучков обясни пред журналисти, че вотът е за провал на правителството в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред.

От ГЕРБ посочиха като аргументи за искания вот дискредитираната реформа в сектор "Сигурност", несправянето с бежанския проблем, ескалиращата контрабанда, безпощадната битова престъпност, както и темата с подслушванията.

"Изцяло е дискредитирана реформата в сектор "Сигурност", която трае повече от половин година и която получи граждански вот на недоверие от юни 2013 г., когато беше направен опит специалните служби да бъдат подчинени на политически интереси", каза Веселин Вучков.

Докладът на правителството за изпълнение на мерките за овладяване на проблема с бежанците има много неверни факти, допълни депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Според него темата с бежанците е свързана и с размера на битовата престъпност. Това, че на границата са били командировани над 1500 полицаи, няма как да не се отрази на противодействието на престъпността по места, смята депутатът.

На внесения вот на недоверие премиерът Пламен Орешарски реагира с думите, че мотивите към вота му звучали като самокритика.

"Самокритика е дотолкова, доколкото основни аргументи като увеличаване на битовата престъпност и контрабандата, са тенденции, ясно оформени в периода на предишното управление, каза той.

Според него от ГЕРБ, може би, виждайки какво са направили, сега се забавляват.

По думите на Орешарски този вот на недоверие няма да успее, а кой ще гласува "за" и "против", е работа на парламента. Премиерът каза, че в мотивите на вота вижда много хипотези, които, обаче, фактите не потвърждават.

Внесеният вот днес е третият от есента насам, внасян от опозицията. Първите два бяха за регионалната политика и за инвестиционното проектиране. В началото на новия политически сезон ГЕРБ се закани да внася вотове на недоверие "до дупка" и обеща първият от новата серия да бъде за културата, но явно в партията са размислили и са решили да атакуват с вот на недоверие друга секторна политика на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България