Нов закон позволява амнистия на 1 800 осъдени

Нов закон позволява амнистия на 1 800 осъдени

Около 1800 лица, които в момента излежават присъди, ще бъдат амнистирани, ако Народното събрание приеме предложения от Министерството на правосъдието нов закон за амнистията.Това съобщи пред Mediapool в сряда Димитър Бонгалов, зам.-министърът на правосъдието, които отговаря за изпълнение на наказанията.

Същия ден министърът на правосъдието Георги Петканов каза, че проектът влиза в МС.

Най-големият брой лица – около 1500, които ще бъдат амнистирани по силата на този закон, са непълнолетните, които имат една година остатък от своите присъди, както и тези с присъди до две години. Право на амнистия ще получат и майките с три или повече деца, които са осъдени на до три години затвор.

Останалите ще получат право на амнистия във връзка с разпоредбата на чл. 78 а от Наказателния кодекс (НК), който дава възможност съдът да освободи от наказателна отговорност и да наложи само глоби за лица, които са осъдени на до 3 години затвор за умишлени престъпления и до 5 години за неумишлени, но имат смекчаващи вината обстоятелства.

Условията са те да не са били осъждани и да не са освобождавани преди това от наказателна отговорност по тази разпоредба.

По думите на Бонгалов към проекта за закон Министерството на правосъдието ще внесе в правната комисия на Народното събрание още два текста, които ще бъдат подложени на дискусия. Единият касае осъдените по чл. 354 а от НК, който определя наказанията за търговия и пренос с наркотици.

“От 2000 г. насам най-тежките присъди по този член бяха променяни три пъти. Първо тя бе 10 години, после станаха 15, а след това станаха 12 години. Ще предложим възможност за частична амнистия, защото в затворите лежат хора, осъдени за едно и също нещо, но с различни присъди”, обясни Бонгалов.

Вторият текст ще даде възможност също за частична амнистия за осъдени по параграф 90 от Преходните и заключителните разпоредби на НК. Той засяга рецидивистите, излежаващи общия сбор на всички престъпления, за които са осъдени.

“Това е т.нар. джакпот. От влизането му в сила, много от разпоредбите от кодекса, по които излежават наказанията си тези хора са променени и също има големи разминавания”, каза още зам.-министърът.

Сега действащият Закон за амнистиите и връщане на отнетото имущество бе приет от Народното събрание през 1991 г. и целеше основно освобождаване на политическите затворници на комунистическия режим.

Споделяне

Още по темата

Още от България