Нов закон пробва да извади на светло собствениците на аптеки

Нов закон пробва да извади на светло собствениците на аптеки

Вече само магистър-фармацевтите ще могат да бъдат собственици на аптеките, като се запазва правото единствено те да откриват аптеки, записаха депутатите в четвъртък, като приеха на второ четене текстове от Закона  лекарствените продукти в хуманната медицина.

Аптеките, които не отговарят на новите изисквания, имат една година да се пререгистрират, се казва в закона. Пререгистрацията, както и новите регистрации ще се извършат по Търговския закон.

Идеята е, че по този начин на светло ще излязат реалните фирми, които държат аптеките. Според сега действащия закон лиценз за откриване на аптека се дава само на фармацевти, но никой не знае кой е истинският собственик. Макар и забранени, в момента също има вериги аптеки.

Депутати от опозицията обаче са скептични дали промяната ще доведе до желания резултат.

Обикновено няколко аптеки са притежание на едно лице или фирма, така че около три хиляди аптеки ще имат проблем с регистрацията по Търговския закон, но сигурно ще направят шашми, коментира Борислав Китов, председател на здравната комисия и депутат от БНС.

Преди близо два месеца здравната комисия към парламента отхвърли по-либералното предложение на здравното министерство - всеки, който иска, да има право да открие аптека.

Според новия проектозакон аптеки ще могат да отварят и общините в населени места, където такива липсват.

Отхвърлено беше предложението на Донка Михайлова (БСП) общината да може да открива аптеки в непривлекателни места и без договор с фармацевт. Тя предупреди преди ден, че ако не се направи това изключение в закона, ще бъдат закрити 223 общински аптеки.

Народното събрание одобри и окончателните текстове за цените на лекарствата, които в края на януари предизвикаха спор в тройната коалиция и станаха обект на различни политически пазарлъци. Тогава левицата настояваше медикаментите да имат фиксирани цени.

Ако беше приета безумната идея за фиксирани цени, тогава тази цена щеше да бъде най-високата и всички щяхме да плащаме най-скъпото, каза Китов.

В крайна сметка депутатите приеха, че държавата ще регулира цените на лекарствата, които се плащат от публичните фондове – Здравната каса, Министерството на здравеопазването и болниците. Както и досега  медикаментите, продавани с рецепта, ще имат пределни цени, над които аптеките не могат да продават.

Максималните стойности на лекарствата без лекарско предписание ще се регистрират в здравното министерство, за да може то да изготвя статистика за потреблението и пазара.

Според д-р Тодор Кумчев (БСП) българите ще усетят поевтиняването на медикаментите до една година.

Споделяне

Още от България