Нов закон за спорта щял да приближава страната ни до "най-елитните държави"

Снимка: БГНЕС

"Най-важното нещо, което трябва да се свърши още през следващата година, е приемането на нов закон за спорта." Това заяви в четвъртък във Варна министърът на младежта и спорта Красен Кралев, предава БТА.

По думите му новият закон "ще приближи страната ни максимално до най-елитните държави в спорта". Според министъра общините трябва задължително да отделят средства за масовия спорт, а министерството ще финансира централите и клубовете, които обръщат внимание и развиват детско-юношеския спорт. Министърът каза още, че се обсъжда въвеждането на трети час по физическо възпитание в училищата.

Идеята е да се привличат професионални треньори, които да занимават учениците с основните видове спорт в този трети час, обясни Кралев. Той посочи, че е водил разговори с няколко спортни централи, които подкрепят идеята и ще отделят средства за обучение на такива преподаватели.

За започналия ремонт на зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна министърът каза, че се прави всичко възможно от актуализацията на бюджета за тази година да бъдат осигурени недостигащите 5.3 милиона лева. Според министъра е стратегически важно да се намерят средства и за ремонт на спортния комплекс "Черно море" във Варна. Той съобщи, че има идея за изграждане на многофункционална спортна зала в двора на спортното училище в града.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?