Нов заместник-министър ще отговаря за науката

Карина Ангелиева

Докато оставките на трима от министрите в кабинета на Бойко Борисов все още остават само на думи, министър-председателят направи смяна в Министерството на образованието и науката. Сменен беше зам.-министърът, който отговаря за политиките в областта на науката.

Със заповед на Борисов от поста беше освободен проф. Иван Димов и на негово място беше назначена Карина Ангелиева. Димов остава в екипа на министъра на образованието Красимир Вълчев, но като заместник, съобщиха от правителствената пресслужба.

Новият зам.-министър Ангелиева е работила като съветник към Постоянното представителство на България в ЕС, отговарящ за европейските политики в областта на образованието и научните изследвания.

Била е главен директор на "Структурни фондове и международни образователни програми" към Министерството на образованието и науката и директор на Съвместния иновационен център към Българската академия на науките.

Завършила е магистърски степени по европейска интеграция и съвременна история от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Проф. Димов стана зам.-министър на образованието наука през 2016 г., когато ведомството се ръководеше от Меглена Кунева (във втория кабинет "Борисов"). Той остана на поста и при третия кабинет на Бойко Борисов. Димов дойде от БАН. Там председателства Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. От 1996 до 2004 г. бе директор на института.

Има разработки на математически модели в областта на екологията и климатичните промени, известен е и с методите си по финансова математика.

Лектор е в Университета в Рединг, Великобритания, School of Systems Engineering, ACET Center в периода 2005-2007.

Участвал е в разработването на европейски проекти за създаването на центрове за върхови постижения и е международен оценител по проекти на НАТО.

Завършил е висшето си образование в Московския изследователски университет - магистър инженер по електронна техника.

Последните проблеми в научната сфера бяха свързани с противоречията между Българската академия на науките и Националния институт по метеорология и хидрология, който иска развод с академията.

Споделяне

Още от България