Нов запис на Борисов: Корнела и Радев разправят, че си им гръб. Хич не е приятно

Снимка: БГНЕС

Нови записи на разговори, в които се чува глас, силно наподобяващ на премиера Бойко Борисов бяха разпространени в събота. По традиция файловете бяха изпратени анонимно до медиите през специализирания сайт Guerrillamail.com. За единия се твърди, че е запис на разговор с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев. В записа "Борисов" го нарича "Валентин Василич". Презимето на Златев е "Василев".

Автентичността им не е потвърдена, но събитията, които Борисов обсъжда, са реални. Вероятно единият запис е правен на 5 февруари тази година. Тогава е съобщено, че премиерът ще има срещи с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел. В записа той разказва на събеседника си:

"Обличам се, че отивам в Брюксел да вечерям с Урсула фон дер Лайен у тях, а ще закусвам с Шарл Мишел сабалем".

Тея двамата са големи сладури

Основното в разговора със Валентин Василич е оплакването на премиера. Той заявява, че "Корнела и Радев"" навсякъде разказвали, че Василич им е основният гръб и това не му било приятно.

"Тея двамата, Корнела и Радев, са големи сладури. И понеже навсякъде приказват, че ти си им основният гръб, хич не е приятно", заявява Борисов.

Вероятно в този момент Василич отрича, а министър-председателят му заявява:

"Друго говорят, Валентин Василич, ама, ако искаш утре вечер, като си тука, мини да ме видиш".

Очевидно Василич на няколко пъти пита кога да дойде, а Борисов отвръща:

"Когато ти е кеф".

И допълва:

"Мисля, че между редовете ме разбра. Особено за едната, особено за едната".

Към края на разговора премиерът многозначително отбелязва:

"Дет се вика, при мен все още е най-сигурно".

Отново съм бил по-мъдрият

Не е ясно с кого е вторият разговор. В него "премиерът" обяснява на събеседника си, че е било добре камерите да запишат думите му и го съветва да ги "свика", ако има нещо за казване.

"Що не отидеш в парламента? Там тръгнаха ли си? Я, виж Севда! Ако трябва, ги свикай да им кажеш нещо за тоя бизнес форум и ти го изговори".

На същата, 5 февруари, в София е проведен форум с японския бизнес, на който присъства президентът Румен Радев. Ден по-рано държавният глава е обявил, че сваля доверието си от кабинета. Сред посочените от него причини е водната криза в Перник, за чието решаване Борисов посочи икономическият министър Емил Караниколов. Той се появява на бизнес форума въпреки напрежението между президент и правителство.

"От тебе трябва да прозвучи, че въпреки вчерашния му тон и глупости, аз отново съм бил държавнически и съм те пратил, за да не се усети в инвеститорите, в японския бизнес и хората каквото и да било. Отново съм бил по-мъдрият", заявява "Борисов".

И допълва урока със стратегически съвет:

"Намери бързо повод. Ако в парламента има...Трябва да му се подиграваме, да изглежда смешен, щото вчера от яростта си изговори всичките тея работи. И ти можеш да си го използваш това. Ако не го направиш в парламента, нещо да отидеш, щото Влади и Менда мисля, че са там и Валери. Я ги виж и ми чукни само да ми кажеш".

Запис, снимка, запис

Това е вторият запис с глас, наподобяващ този на Борисов в рамките на две седмици. На 12 юни до медиите бяха пратени файлове с разговори, в които се споменават председателят на парламента Цвета Караянчева и опитът за сделка за ЧЕЗ с участието на дружеството "Еврохолд" миналата година. Борисов отрече автентичността им, но обяви, че колкото повече записи му пускат, толкова по-силен става и че нямало лоша реклама.

След това бяха изпратени и снимки от спалнята му в служебната вила "Секвоя" в Бояна. На тях се виждаха пистолет върху нощното шкафче, както и чекмедже, пълно с пачки евро и злато. Борисов обяви, че само една от снимките е автентична – тази, на която не се виждат пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?