Нов запис на Владимира Янева: Бойко е натиснал страшно много главния прокурор

Нова порция записи, посветена на аферата "Червей", изтече в сряда в мрежата. Основен герой отново е бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, която е записана да разказва на неидентифициран мъж за натиска, оказван най-вероятно от премиера Бойко Борисов на главния прокурор Сотир Цацаров.

Съдия Янева разказва за сагата около нейното отстраняване от съдебната система. Решението за отстраняването ѝ бе взето на 19 февруари тази година от Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровиците на Темида бяха буквално изправени пред свършен факт, след като главният прокурор обяви, че има образувано досъдебно производство срещу Владимира Янева.

Преди ден "Биволъ" разпространи първия запис на Янева, от който става ясно как председателят на Върховния административен съд Георги Колев е правил всичко по силите си, за да помогне някак на Владимира Янева. Той дори се е опитвал да звъни на премиера за помощ, но Бойко Борисов не му е вдигнал. В крайна сметка Георги Колев, когото Янева нарича почти нежно "Жоро", не успява да ѝ помогне и тя е отстранена от съдебната система.

Днешният запис, качен от "Биволъ" в сайта "Саундклауд", продължава скандала към самия Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и Цветан Цветанов.

Владимира Янева е записана да казва как "Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил". Тя говори отново за развитието на драмата с отстраняването ѝ от Софийския градски съд. Неидентифициран засега мъжки глас намесва и Цецо (явно става дума за Цветан Цветанов), който също "натиска яко". От краткия запис не се разбира точно кой за какво натиска и защо Бойко е подлудил главния прокурор.

Публичната историята на скандала "Червей" обаче може да внесе известна яснота. Съдия Владимира Янева бе избрана от ВСС за председател на Софийския градски съд не по заслуги, а защото бе семейна приятелка на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В края на 2014 година Владимира Янева започна да става много неудобна на правителството заради скандала "Белведере", в раздухването, на който лично се ангажира френският посланик Ксавие дьо Кабан. Беглите проверки на градския съд показаха тотален хаос, както и съмнения за манипулации на системата за случайното разпределение на делата. Целият дипломатически корпус очакваше реакцията на българските власти. Тогава се появи и "Червей".

Тази нова афера удари лично Владимира Янева, след като се разбра, че някой съдия от СГС е разрешил абсолютно незаконно проследяването на цялата информационна система на МВР. Въпреки това прокуратурата и ВСС си траеха. На 12 февруари Бойко Борисов лично нареди огън по Владимира Янева от Брюксел. На 19 февруари прокуратурата обяви, че ѝ е образувано досъдебно производство, а същият ден ВСС я отстрани. Едва тогава се разбра, че точно Владимира Янева е позволила проследяването на системата на МВР за незаконно дълги срокове.

Ето и цялата стенограма на записа на Владимира Янева, качен в "Саундклауд" от "Биволъ" в сряда:

Владимира Янева: Понеже Жоро (шефът на ВАС Георги Колев - бел.ред.) ми се обади и каза, че най-вероятно няма да могат (във ВСС) да съберат гласове да ме отстранят, но и каза: "По-добре да те отстранят, защото законът знаеш как е, когато е образувано срещу тебе производството (досъдебното за "Червей"), могат да те отстранят, т.е. преценка е, обаче, когато си привлечен като обвиняем, трябва да те отстранят, т.е. императивно". Сега днес, ако те не ме отстранят, той ще ме привлече, което е още по-лошо. Т.е. по-добре да ме отстранят.

Мъжки глас: Цецо натиска яко.

Янева: 100%.

Мъжки глас: Побъркал се е.

Янева: 100%.

Мъжки глас: Побъркал се е.

Владимира Янева: Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Той (явно говори за главния прокурор) снощи като ми се обади ми вика: Това е най-малкото, което успях да направя в тази цялата ситуация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?