Нов завод в Пещера за 150 млн. евро ще строи "Хювефарма"

Кирил Домусчиев

Фармацевтичната компания "Хювефарма" планира да построи нов завод в Пещера за 150 млн. евро през 2017 г, за да се справи с нарастващото търсене на продукцията ѝ, съобщи изпълнителният директор на компанията Кирил Домусчиев пред телевизия "Блумбърг". Инвестицията ще е от собствени средства и банков заем.

Така специализираната фирма в производството на продукти за ветеринарната и хуманната медицина ще увеличи производството на хранителни добавки и здравословни продукти за животни с 50%.

“Това ще ни помогне да отговорим на нарастващото търсене на световните пазари. Също така сме насочили усилията си към производството на нови продукти в следващите няколко години“, обяви още Домусчиев.

"Хювефарма“ пласира 99% от производството си в чужбина – сред 100 страни. "Преди около месец компанията купи базираната в Токио Nai, за да навлезе на японския пазар", допълва Домусчиев.

По думите му чуждестранните продажби ще бъдат ключови за бъдещия растеж.

В интервюто Кирил Домусчиев коментира още възхода на популизма, руските санкции, спъващи българския бизнес, и политическите катаклизми преди предсрочните избори следващия месец, които по думите му карат много от износителите в страната да се замислят сериозно, преди да се решат на нови инвестиции.

Бизнесменът изказва опасения и за високите държавни разходи, в случай че социалистите спечелят изборите. Според него намеренията на левицата за възобновяване на енергийни проекти "създават огромни дефицити в държавните енергийни предприятия, които накрая ще трябва да бъдат платени от нас“.

Запазването на плоския данък в България е "от първостепенно значение за стабилността“, казва той във връзка с плановете на социалистите да повишат данъците. "Те трябва да повишат приходите, борейки се с укриването на данъци, а не увеличавайки ставките“, коментира Домусчиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?