Нов земен трус в Перник, полицейските мегафони стресираха допълнително хората

Според БАН земетресението е било 3.8 по Рихтер, според американските геофизици - 4.5

Нов земен трус в Перник, полицейските мегафони стресираха допълнително хората

Нов земен трус стресна перничани и ги изкара на улицата в 10.23 часа сутринта във вторник. Според Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН земетресението е с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер. Данните на Геофизичния институт на САЩ сочат, че трусът е бил от 4.5 степен по Рихтер.

 

Германският сеизмологичен център първоначално съобщи, че земетресението е с магнитуд 4.5 по Рихтер, а два часа по-късно ревизира силата до 3.7.

 

Епицентърът на труса е бил на 20 километра югозападно от София и е усетен освен в Перник и в някои квартали на София. Трусът е вторичен след земетресението в района на Перник на 22 май.

 

В Перник изплашени хора са наизлезли на улицата и час след труса продължаваха да пълнят улиците.

 

Към обед нямаше данни за нови материални щети или пострадали хора.

 

След труса от 5.8 степен в Перник на 22 май последваха вторични трусове от по-слаба степен. От тях днешният е най-силният. Емил Ботев, ръководител на Департамента по сеизмология към БАН, повтори отново, че подобни силни трусове може да има до месец след първото земетресение и допълни, че честотата на вторични трусове рязко спада.

 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че била задействана системата за предупреждение и служителите на вътрешните работи по спешен ред излезли на улицата, както се предвиждало при трусове над четвърта степен. Кметът на Перник Росица Янакиева обаче коментира пред БНР, че наизлезлите по улиците полицаи и пожарникари с мегафони допълнително стресирали хората, които не разбирали какво им се подвиква.

 

Кметът посъветва да не се пускат сирени, защото хората, като ги чуели, щели да се изпотрепят, мъчейки се да избягат от сградите. Тя напомни, че все пак сирени ще има на 2 юни по повод на Ботевите дни.

 

Министър Цветан Цветанов обаче даде положителна оценка на системата за предупреждение при земетресения. "Само преди минути имаше отново земетресение на територията на Перник, с 3.8 и сработи планът за оповестяване и изкарване на целия ресурс на МВР сред хората. Земетресението е с 3.8 по Рихтер.

Помощта за пострадалите в Перник може да бъде увеличена и ускорена 

Правителството ще вземе решение в сряда за размера на еднократните помощи, които ще бъдат изплатени на пострадалите от земетресението на 22 май край Перник. По закон на хората се полагат по 325 лева, но кабинетът обмисля сумата да се увеличи. Това съобщи пред БНТ във вторник социалният министър Тотю Младенов.

По думите му до вчера в област Перник са подадени близо 900 молби за еднократна държавна помощ.

Младенов уточни, че тези средства ще бъдат само за покриването на неотложните нужди на засегнатите от земетресението, като за възстановяване на къщите се предвиждат други средства.

Още

  Преценихме, че е удачно да се сработи планът и колеги в момента са на терен и там където има струпване на хора своевременно ги информират за това, което се случва", коментира Цветанов.

 

Земетресението прекъсна провеждащата се в Перник втора задължителна матура по предмет по избор. Тя беше отложена през миналата седмица заради стреса след първия трус от 5.8 по Рихтер. Затова специално за Перник беше насрочена нова дата. При днешния трус част от младежите са напуснали изпита, но повечето от тях се върнали и продължили работата си.

Министърът на образованието Сергей Игнатов коментира, че работата на тези ученици, които са напуснали изпита и не са се върнали, ще бъде оценена на етапа, на който е била прекъсната. Той не вижда опция за ново насрочване на дата за повторна матура.

В ранния следобед БНР съобщи, че носеща колона на петия етаж в сградата на бившия Синдикален дом в центъра на Перник е поддала и всички служители от сградата са евакуирани.

В 13-етажната сграда се намират регионалните синдикални централи на КНСБ и "Подкрепа" и местната кабелна телевизия "Кракра", която е преустановила излъчването си.

Споделяне

Още по темата

Още от България