Нов жилищен комплекс и супермаркет може да се появят в столичния "Изток"

Фирма на братята Домусчиеви е един от инвеститорите

Така изглеждаше теренът, за който има инвестиционни намерения, преди да бъде разчистен. Сн. Google Maps

Нов жилищен комплекс, офиси и хипермаркет могат да се появят в столичния кв. "Изток", близо до кръговото кръстовище на булевардите "Г. М. Димитров" и "Цариградско шосе".

В общинския съвет е внесено предложение за нов устройствен план за територията в близост до болница "Софиямед", която се води в местност "Дианабад - Изток". То е по искане на собствениците на терена - дружеството "Есте пропъртис", чиито крайни собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви, и дружеството със специална инвестиционна цел "Недвижими имоти София".

Фирмата на Домусчиеви притежава комплекс от затворен тип в същия район. Наблизо пък жилищна сграда изгражда компанията "Артекс". По неофициална информация предвиденият там супермаркет може да е от веригата "Кауфланд".


Проектът за нов устройствен план на терените в кв. "Изток".

Изменението на устройствения план за имотите, на които до преди известно време имаше няколко сгради, трябваше да се гласува на последното заседание на общинарите преди лятната ваканция. То обаче отпадна от дневния ред, тъй като комисиите по околна среда и устройство на територията са поискали да се направи проучване как бъдещото застрояване и особено супермаркетът, в който трябва да се влиза откъм бул. "Г. М. Димитров", ще повлияят на трафика в района. Този булевард е един от натоварените в града, често по него се образуват задръствания, които затрудняват и преминаването през кръговото кръстовище на 4-и километър.

Докладът за промяна на устройствения план за терена е предложен от главния архитект Здравко Здравков и е одобрен от експертния съвет по устройство на територията, въпреки че срещу него е имало жалби от собствениците на болница "Софиямед" и от болница "Св. Наум", които се намират в съседство. Те са приети за неоснователни.

Предложението за нов устройствен план е внесено, въпреки че в момента тече процедура за приемане на подробен устройствен за цялата местност "Дианабад - Изток", която засяга имотите от бул. "Драган Цанков" до бул. "Цариградско шосе". Законът за устройство на територията обаче допуска промени на парче преди цялостният план да е факт.

Според предложения план за застрояване на имотите може да бъдат издигнати нови офиси и жилища. Жилищната сграда може да е висока до 61 метра или 20 етажа. Тя има няколко по-ниски тела с максимална височина 16, 25, 31 и 41 метра или 5, 8, 10 и 13 етажа. Тя е свързана с офис сграда с височина до 41 метра или 13 етажа. Предвидено е те да имат подземен гараж на 3 нива.

В другия край на имота се предвижда изграждането на магазин. Предвидено е на същата територия да се направи и обществена сграда с предназначение за магазини. Височината ѝ може да е 22 метра. Паркирането ще става в незастроената част на имота.

В първоначалния вариант на устройствения план за цялата територия е предвидено запазване на старото застрояване в този терен, което е от няколко сгради за обществено обслужване. На мястото на бъдещата 61-метрова жилищна сграда са проектирани нови блокове и свързана с тях офис сграда, но с височина максимум 40 метра.


Извадка от първоначалния подробен устройствен план за целия район.

В доклада за частичния план е посочено, че разработваният в момента документ за цялата територия трябва да отрази бъдещите изменения на парче.

Процедурата с частичното изменение позволява да не се чака цялостното одобрение на устройствения план за квартала и печели време на инвеститорите.

Споделяне

Още по темата

Още от България