Нова акция на "Грийнпийс" срещу дейността на "Газпром" в Арктика

Активисти от "Грийнпийс" се опитват да блокират кораба "Анна Ахматова", който кара работници за сондажната платформа "Приразломная" в Печорско море, южна част на Баренцово море. Те приковаха и себе си, и своите лодки към котвената верига на кораба, за да му попречат да отпътува към платформата, предаде ИТАР-ТАСС в понеделник.

Край кораба "Анна Ахматова" се намират общо 14 активисти от 10 държави. "Приразломная" поиска помощ от руската брегова охрана, но тя за момента не бърза да се намеси.

"Продължава мирният протест срещу плановете на компанията "Газпром нефт шелф" да започне сондажи в арктическия шелф", информира пресслужбата на "Грийнпийс". "Днес провеждаме мирна акция (. . .), за да накараме тази платформа да спре да замърсява тези чисти води", заяви Куми Найду, изпълнителен дирактор на "Грийнпийс интернешънъл", участник в протеста, цитиран от Франс прес.

Това е вече втори опит на "зелените" през последните три дни да насочат вниманието към проблема с разработването на природните богатства от шелфа в Арктика. Миналия петък шестима алпинисти се качиха на "Приразломная" и останаха 15 часа на отвесната ѝ стена. Според еколозите служители на платформата постоянно обливали екоактивистите със студена вода и хвърляли по тях метални предмети; в крайна сметка ги принудили да се оттеглят, напомня руската агенция.

"Приразломная" е първата платформа в света, която ще работи в екстремните климатични условия на Арктика - сред дългогодишни полярни ледове и при температури до минус 50 градуса. Запасите от петрол в едноименното находище са 72 милиона тона, което обещава годишни добиви от 6,6 милиона тона, посочва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят