Нова акция срещу незаконната реклама в София

В сряда кметът на София Бойко Борисов предприе нова акция срещу незаконната реклама на територията на община. Това стана със заповед, която задължи до един месец общинските служители от дирекция “Архитектура и градоустройство” (ДАГ) и районните кметове да локализират незаконната външна реклама и да я махнат.

При нужда от принудително премахване ще бъде използвана и полицията, съобщава пресцентърът на общината.

Това е втората акция на Бойко Борисов срещу незаконната реклама в града. Първата стартира веднага след избирането му за кмет преди девет месеца, когато се ядоса на своя на настоящ заместник и бивш политически съперник Минко Герджиков (СДС), че е “нацвъкал” София със своите билбордове.

Сега обект на заповедта са рекламните съоръжение с временен характер като транспаранти, хоругви и информационно-указателни табели върху зелени площи и надземни съоръжения.

Реализацията на намеренията на кмета да изчисти столицата от подобни незаконни реклами идва в момент, в който Наредбата за преместваемите елементи и рекламните елементи е отменена от Софийски градския съд (СГС). Жалбата бе подадена от Българската асоциация за външна реклама.

Мотивите на съда бяха, че наредбата пречи на частната инициатива с въвеждането на допълнителни процедури за поставянето на реклама като задължително разрешение от главния архитект след проведен търг или конкурс.

Наредбата обаче действа и в момента, защото общината е обжалва решението на СГС пред Върховния административен съд (ВАС).

“Наредбата все още действа и можем само да приветстваме желанието на кмета да я спази”, коментира за Mediapool шефът на комисията по нормативна уредба Милена Стефанова.

Така до 10 дни служителите на ДАГ ще трябва да предоставят справка за издадените разрешителни за поставянето на външна реклама в София, а до седмица районните кметове ще трябва да представят одобрените проекти сключените договори за тази дейност.

До двадесет дни след получаване на справките, ще започне съставянето и на констативни актове за незаконно поставените рекламни елементи върху недвижими имоти, пише в заповедта.

Реклама в града не може да се поставя: върху скулптурни паметници и елементи на декоративната пластика; сгради на представителни институции и на паметници на културата; дървета и едроразмерна растителност; фасади на жилищни сгради, с изключение на калканни стени и покриви; ажурни декоративни огради; стени на гробищни паркове, както и в тях; стълбове; пътни знаци; сгради, когато те не се поддържат в добър естетичен вид.

При поставянето на външната реклама не трябва да използват светлинни символи и шрифтови надписи, наподобяващи елементите от системата за регулиране на движението; на спирки освен в определените за това места. Текстовете на рекламите не могат да бъдат изписани само на чужд език, а самата реклама не може да стои повече от един месец.

Заповедта на Борисов обаче може да предизвика доста противоречиви реакции, защото предвидената по наредба схема за разполагане на рекламата в града все още не е изготвена.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?